Kusztor Szilveszter 2018 decemberében mutatta be az általa „Rekord a szeretetért” nevű akciója keretében a saját maga által, PET-palackokból készült szélforgóit. A több mint kétezer darabos kollekciójával egy mennyiségi, gyűjteményes rekordot állított fel. 2014 és 2018 karácsonya között 1956 db piros, fehér és zöld szélforgót készített el, majd 2018. végén további szélforgók készültek, így állt össze a 2222 darabos gyűjtemény.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb darabszámú, PET-palackból készült szélforgó hazai gyűjteményes rekordját 2222 darabbal

Hol?

Székesfehérváron

Mikor?

2014 és 2018 év vége között

Ki?

Kusztor Szilveszter

Részletek:

Szilveszter 4 évvel ezelőtt egy helyi telken látta meg a PET-palackból készült szélforgót, amely úgy készült, hogy az üres üdítős/ásványvizes PET-palack testére tűzőgéppel négy másik PET-palack levágott talprészét mint széllapátokat erősítették úgy, hogy a szélforgó forgástengelyében egy pálcára került feltűzésre a PET-palack test a rá erősített lapátokkal, a pálca a palack kupakján támasztja meg a forgó palackot. Ez adta az ötletet az akciójához, melynek keretében a palackokra három, illetve kilenc lapátot erősített fel. Célja az volt, hogy 2222 darab elkészítésével és bemutatásával felhívja a figyelmet a gyermekek támogatásának fontosságára és ez legyen az ország legnagyobb szélforgó gyűjteménye. A munkát az utolsó darabok elkészítésével 2018. karácsonyán fejezte be.

A munkájához a palackokat főként egy tatabányai vállalkozástól mint palack nyersanyagot kapta, a színes PET kapszulákat egy fonyódi cég támogatásként hőformázta palackokká. Ezen felül számos más forrásból is kapott üres PET-palackokat, amelyeket feldolgozott az évek folyamán szélforgókká.

Az interneten fellelhető, a gyűjtemény helyszínéhez kapcsolódó információk szerint Székesfehérváron közismert a gyűjtemény létezése, amely a Budai út 133. cím alatti saroktelek kerítései mentén került kiállításra, évek óta bárki megtekintheti az utcáról a kerítésén keresztül a folyamatosan gyarapodó szélforgókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation