A Makói Hagymatikum Termál- és Gyógyfürdő hetedik születésnapi rendezvényén az Élménymedencetérben bemutatták a legnagyobb, grillázsból és csokoládéból készített Makovecz épület makettet. Az 1:60 léptékű terepasztalon a fürdő épületeinek kicsinyített mását a többszörös magyar rekorder Rimóczi László cukrász készítette el, a lemért fürdőmakettet 2019. január 19-én délután a polgármesteri köszöntőt követően feldarabolták és kiosztották a fürdővendégek között.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb, Makovecz épületegyüttest ábrázoló, grillázsból készült ehető makett magyar rekordját 3 négyzetméter alapterülettel, 1:60 léptékkel.

Hol?

A Makói Hagymatikum Termál- és Gyógyfürdő Élménymedenceterében

Mikor?

2019. január 19-én

Ki?

Rimóczi László grillázsmester és a Makói Hagymatikum Termál- és Gyógyfürdő, a város támogatásában, a Freakout Media Services Kft. szervezésében

Részletek:

Makovecz Imre teljesen egyéni kompozíciójú épületeivel vált híressé, az organikus építészeti stílus megteremtője. Máig száznál több különböző funkciójú, jellegzetes stílusjegyeket hordozó épület jelzi munkásságának eredményét. A hagyományos alapanyagok, s főleg a fa felhasználásával készült épületeknek hagyományőrző hatása van, így a fát nem díszítőelemként, hanem szerkezetként használja. Makó város új közintézményeit Makovecz, vagy hozzá szorosan kötődő tanítványai tervezték. Ezek közül kiemelkedik a Hagymatikum Makói Termál- és Gyógyfürdő, amely idén ünnepli hetedik születésnapját. Erre az alkalomra Rimóczi László (a Magyar Grillázs Szövetség elnöke, cukrászmester) lajosmizsei grillázskészítő műhelyében előzetesen elkészítették és a rendezvény helyszínén felállították a legnagyobb méretű, grillázsból álló Makovecz épület-makettet. A szervezők 2019. január 19-én reggel helyezték el a kész alkotást a gyógyfürdő Élménymedenceterében, ezt követően 13 óra 30 perces kezdettel a polgármester és a fürdő igazgatója bemutatta a közönségnek, ekkor került sor a Makovecz-makett rekord mérésére.

A fürdő több épületéből álló makettjénél, a korábbi ehető makett rekordjaihoz hasonlóan a cukrászmester hungarocell lapból álló vázszerkezetre, mint a teherviselő elemekre építette fel a grillázsból és csokoládéból álló épületegyüttest. A sajátos Makovecz épületformák és ívek miatt a Makovecz makettek elkészítése édességből különleges kihívást jelentett, készítésének technikája jelentősen eltért a korábbi ehető épületmakettekétől, emiatt egy ilyen alkotás elkészítése új kategóriájú emberi teljesítményt jelentett. Az alkotáshoz Rimóczi László mintegy 100 kg cukorból és 50 kg mogyoróból készített grillázslapokat és csokoládét használt fel.

A mérést közvetlenül megelőzően 10 óra 30 perces kezdettel a szervezők eligazítást tartottak, ismertették a 13 óra 30 perckor kezdődő esemény menetét, majd a makett közelítő léptékének meghatározására került sor. A fürdő alaprajzi vázlatának méretarányát a rajzon látható egyik fő méretének rajz szerinti milliméter pontos mérésével, illetve a valóságban az adott épület megfelelő méretének 0,1 méter pontos mérésével határozták meg. A mérés szerint a vázlat 1:1000 léptékű volt, a vázlaton a fürdő teljes hossza 12 cm-re, azaz a valóságban mintegy 120 méterre adódott. Ezután, 13 órakor, a polgármesteri köszöntőt megelőzően, az addigra megjelent televíziós forgatócsoportok jelenlétében a makett épületegyüttesének legkülső méreteit cm pontossággal lemérték. Az épületegyüttes legkisebb befoglaló négyszögének, mint nem teljesen szabályos téglalapnak a mért méretei: 2,14 méter, 1,96 méter, 1,33 méter és 1,25 méter. A makett legnagyobb magassága közvetlen méréssel és a kupolát tartó épületrész alapterületi sugarának és a formát befoglaló kúp alkotójának mérése útján, háromszögelési számítás segítségével egyaránt 0,77 méterre adódott. A fürdő makettjének hossza a mérési hibákat is figyelembe véve 2 méter volt, ez az adat a valóságban a vázlatrajz szerint 120 méter, így a fürdőt ábrázoló édesség-terepasztal 1:60 léptékű.

13 óra 35 perckor a fürdő 7. születésnapját megünneplő esemény megnyitójaként a polgármesteri és a fürdőigazgatói köszöntőkre került sor, majd 13 óra 45 perces kezdettel Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere és Gergely Gábor, a Makói Hagymatikum Termál- és Gyógyfürdő igazgatója segítségével a rendezvény közönsége előtt az alkotás külső, legnagyobb geometriai kiterjedéseit ismét lemérték. A közelítőleg téglalap alapú makett számított alapterülete pontosan 3 négyzetméter, az össztérfogata pedig 2 köbméter lett. A mérést követően a jelen lévők megállapították, hogy a fürdő épületeinek formája, az egyedi Makovecz-stílus az ívelt tetőkompozíciókkal, a terepasztal által ábrázolt városrészlet a laikus számára is könnyen felismerhető a grillázs-csokoládé alkotásban. A fürdő közönsége 17 órai kezdettel a feldarabolt épületmakettet megkóstolhatta és valamennyien megállapították, hogy az fogyasztható és valóban csokoládéból és grillázsból készült, így ezzel az 1:60 léptékű édesség-terepasztallal a Makói Hagymatikum Termál- és Gyógyfürdő, a makettet készítő Rimóczi Lászlóval és a szervezőkkel közösen felállította a legnagyobb, grillázsból készült ehető Makovecz épületegyüttest ábrázoló makett magyar rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation