A vásárosnaményi Kelet Tüze Íjász Egyesület, Toldi Tamás szervezésében égő nyílvesszővel lőttek a lehető legtávolabbra úgy, hogy a nyílvessző a becsapódásig égve maradt. A sajátos távolsági íjlövési kísérleteket a Koportos út mellett végül 110 méteres siker koronázta. A rekorder lövést Szegedi Zoltán adta le egy Mónus József által készített, 28 collon 42 fontos „Árpád” elnevezésű magyar íjjal.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtávolabbra égő nyílvesszővel leadott íjlövés rekordját 110 méterrel

Hol?

A vásárosnaményi Koportos út melletti szántóföldön

Mikor?

2020. február 22-én

Ki?

Szegedi Zoltán, a Kelet Tüze Íjász Egyesület tagja

Részletek:

A rekord céljára az íjat Mónus József készítette, mind a 15 egyesületi tag ugyanezen íjjal lőtt. Akinél a repülő nyílvessző kialudt, annak kettő további lövési kísérlete volt. A vesszők fából készültek, 1 méter hosszúságban, átmérőjük 9 milliméteresre volt csiszolva, elején 4 cm magasságú fa kúppal. A vesszőkön nem volt fém, a hegyét gézzel és vattával betekerve, kenderkötéllel átkötve mártották finomított petróleumba. A lövés előtt közvetlenül ezt gyújtották meg.

A kísérlet idején erős, változó irányú szél fújt, amely megnehezítette a kilőtt nyílvessző égve maradását 15 óra 25 perckor Toldi Tamás köszöntötte a megjelenteket, majd 15 óra 28 perckor próbalövésre került sor. A kilőtt vessző égve maradt mindvégig és közel 90 méterre csapódott be a Koportos út melletti árokba. Ezt követően 15 óra 30 perces kezdettel valamennyi jelen lévő egyesületi tag, szám szerint 15 fő, folyamatosan adott le egy-egy lövést, melynek során a legtöbb esetben a nyílvessző végig égve maradt. A legnagyobb távra leadott lövést 15 óra 36 perckor Szegedi Zoltán egyesületi tag adta le, a vessző végig égett és égve maradt a becsapódás után is. Az ő lövését 20 centiméteren belül megközelítette a 15 óra 54 perckor Dr. Kalmár József által leadott, ugyancsak égő vesszővel bemutatott lövés. Azok a tagok, akinek a vessző kialudt a röppályán, a sorozat végén ismét megpróbálták a lövést. A 15 óra 58 perckor befejeződött akció során nagyobb távolságú, égő vesszővel leadott lövés nem történt.

16 óra 05 perckor a legmesszebb becsapódott égő vessző csúcsát zsalukővel és egy másik vessző leszúrásával megjelölték és bemérték a koordinátáit. A mérési hibákat is figyelembe véve ezzel a 110 méteres, égő nyílvesszővel leadott íjlövési teljesítménnyel a kísérletet megvalósító Kelet Tüze Íjász Egyesület és Szegedi Zoltán egyesületi tag felállította az égő nyílvesszővel történő távolsági célba lövés magyarországi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation