Braun Zsolt lángossütő egy különleges lángosból készítette el a legnagyobb méretűt. Egyszerre, egyetlen munkaműveletben, egybefüggő 4 méter hosszúságú mézes meggyes töltött lángost készített el a VI. Szanki Méz és Meggy Fesztivál keretein belül. A lángos tésztájának begyúrása és rövid kelesztése után négy részre osztva elnyújtották, pihentették, majd egybedolgozva töltötték meg a hosszú lángos két szélét meggyel. A széleket visszahajtva kettős tésztatekercset kaptak. Ezt az erre a célra készített, gázmelegítésű olajsütő edényben egy egyedi sütőlapát segítségével sütötték ki.

P1150408 P1150446 P1150463 P1150467 P1150484 P1150487 P1150501 P1150520

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb méretű, egyben elkészített és kisütött, meggyel töltött édes lángos rekordját 440 centiméterrel

Hol?

A VI. Szanki Méz és Meggy Fesztivál területén

Mikor?

2014. június 28-án délután

Ki?

Braun Zsolt lángossütő és családtagjai

Részletek:

 14 óra 20 perckor egy egyedi sütőedényt állítottak fel a színpadsátor melletti szabad területen, a kísérlet helyszínén. A közel négy és fél méter hosszú, vályú alakú, alul rácsos tartóval ellátott, lábakon álló edényt 15 órakor vegyszerrel megtisztították. A rekord méretű töltött lángos készítése 17 órakor a töltelékként szolgáló meggy kimagozásával vette kezdetét. Erre a célra a sütőedény mellett két összetölt sörasztalt állítottak fel, amelyen kb. 10 kg nyers meggyet dolgoztak fel. 17 óra 15 perckor Braun Zsolt lángoskészítő, rekordkísérletező előkészítette a tészta alapanyagait és azokat egy műanyag keverő edénybe téve megkezdte az alaptészta dagasztását. Ehhez 4 kg BL55 fehér lisztet, 84 g élesztőt, 100 g burgonyaport, kb. 100 g sót és mintegy 2,5 liter langyos vizet használt fel. 17 óra 20 perc és 17 óra 25 perc között megdagasztásra került az alaptészta, amelyet letakarva kelesztettek közel 15 percig, majd a kelésben lévő tésztát Braun Zsolt négy egyenlő részre osztotta és elnyújtotta úgy, hogy azok együttes hossza elérje a négy métert. Ezt követően a tésztát tovább pihentették. 17 óra 55 perckor Braun Zsolt összedolgozta egyetlen összefüggő tésztává a négy különálló darabot, majd elnyújtotta kézzel akkorára, hogy a széleit a meggy-töltelékre vissza lehessen hajtani. 18 óra 25 perckor befejezték a tészta elnyújtását és 18 óra 28 perckor megkezdték a töltést. A tészta két szélére egy-egy csíkban felrakott meggyre visszahajtották a tésztát, kettős hengert képezve ezzel.

 18 óra 42 perckor a lángoskészítők együttes erővel a 450 cm hosszú, beolajozott sütőlapátra helyezték a nyers lángost, majd 18 óra 46 perckor, megemelve a lapátot, eltávolították az asztalokat az útból és 18 óra 47 perckor belemerítették a lángost a forró olajba. 18 óra 49 perckor a rekordkísérletben közreműködők a félig megsült lángost Braun Zsolt irányításával kézzel és sütőlapát, valamint kézi lángosfogók segítségével, együttes erővel megfordították, eközben a lángos a közepén berepedt, de nem szakadt szét. A gyorsan sülő lángosról a jelen lévő közönség is megállapíthatta, hogy az olajban egyetlen egységként úszott sülés közben. 18 óra 52 perckor a sütőlapáttal a készre sült lángost sikerült egyben kiemelniük és a közben visszaállított asztalokra fektetniük. Ezzel a lángos készítése sikerrel befejeződött.

 Ezután a kész lángost mézzel locsolták meg, majd sor került a méretének meghatározására. A lángos a mérés során +/- 2 cm pontossággal 440 cm hosszú és 9 cm átlagos szélességű lett. Ezután megkezdték a felszeletelést és a kiosztást. Egy-egy kb. 2 cm széles szeletet kaphattak a közönség tagjai, akik a lángos árát adományként ajánlották fel a község egy közintézménye számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation