A KézenFogva Alapítvány esélyegyenlőségi rendezvényén, a budapesti Műegyetem rakparton 2014. május 17-én az OTP Bank Nyrt. által támogatott és a Proper Kft. által szervezett eseményen a leghosszabb ideig tartó, megszakítás nélküli esélyegyenlőségi tandem kerékpározást mutatták be azok az önkéntesek, akik párosával tandem biciklire szálltak és több mint 12 órán át folyamatosan bemutatóztak arról, hogy hogyan sportolhat, kerékpározhat együtt egészséges és nem látó ember.

P1140414 P1140431 P1140443 P1140444 P1140445 P1140461 P1140513 P1140516 P1140527 P1140532

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb ideig tartó, megszakítás nélküli esélyegyenlőségi tandem kerékpározás rekordját 725 perccel

Hol?

Budapesten, a Műegyetem rakparton kijelölt pályán

Mikor?

2014. május 17-én 7 óra 05 perctől 19 óra 10 percig

Ki?

A KézenFogva Alapítvány és az általuk az akcióba bevont versenyzők

Részletek:

 A KézenFogva Alapítvány 2014. május 17-én reggel 7 órától az esélyegyenlőség problémájára történő figyelem-felhívási kampánya keretében a Budapesti Műszaki Egyetem K épülete előtti rakpart szakaszon „Nem para a PARA! 12 órás kerék tusa!” elnevezéssel több látássérült és egészséges sportoló, valamint a kísérletben a helyszínen közreműködni szándékozók segítségével 12 órás, maratoni váltó tandem kerékpározást mutatott be. A sajátos sportesemény célja az volt, hogy a kétszemélyes tandem kerékpárokkal egy egészséges és egy látásában erősen korlátozott sportoló a lehető legtöbb kört, minél több résztvevővel, minél nagyobb összesített távolságot tegyen meg. A maratoni csoportos váltó rekordok általános szabályai szerint köröztek a rakparton kijelölt pályáján a résztvevők úgy, hogy egy egészséges és egy látással nem rendelkező személy teljesített a köröket a tandem kerékpáron. Az akció rá kívánt mutatni a látássérültek és az egészségesek közös sportolásának integráló, esélyegyenlőséget növelő jelentőségére.

 A rekord felállítására több tandem kerékpárt helyeztek ki a kijelölt pálya külső oldala mellett felállított eredmény-regisztráló sátorhoz, amelyeket egy-egy, az eredményt összesítő berendezés számára jelet adó chippel jelöltek meg. A rekordkísérlet helyszínére bárki bejöhetett, a kísérlet nyílt és nyilvános volt. Az eseményre érkezők, a körözésben részt venni szándékozók a pálya mellett, az egyetem K épületének bejáratánál felállított regisztrációs asztalnál iratkozhattak fel, majd rajtszámot kaptak, amelyek alapján rögzítették az általuk megtett távot.

Reggel 7 óra 05 perckor Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezető igazgatója elsőként indult el sporttársával a tandem kerékpáron és ezzel  nyitotta meg az eseményt. 10 óra 04 perckor a helyszínen felállított szabadtéri ideiglenes színpadon Till Attila műsorvezető ünnepélyesen is megnyitotta az esélyegyenlőségi napot, majd a megjelent Herczegh Anitát, a köztársasági elnök feleségét, Lengyel Zsófia paratriatlon sportolót és Szekeres Pál államtitkárt köszöntötte, majd Herczegh Anita tandemezett néhány kört Lengyel Zsófiával, később Hajós András előadóművész is csatlakozott a kerékpáros sportolókhoz.

 Az esemény végét 19 óra 04 perckor jelentették be a szervezők, pár perc múlva a pályán utolsóként haladó versenyző-páros is befejezte a körét és beérkezett az adatrögzítő sátorhoz, ezzel a kísérlet 725 perc után rendben véget ért, amely alatt legalább 2500 kört tettek mag párosan a sportolók, ez a 600 méteres átlagos körhosszt figyelembe véve 1500 kilométer számított hossznak felelt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation