A X. jubileumi Kanizsai Bor és Dödöllefesztivál alkalmából a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület két rekordkísérletet is szervezett. Mindkét maratoni kísérlet a dödölle, a helyben népszerű népi étel készítésével, annak utolsó, egyben legfontosabb munkafázisával, a pirítással volt kapcsolatos. Egyrészt maratoni csoportos váltórekordot mutattak be az egyesület tagjai, azaz bárki bármikor a helyszínre látogatott, ott dödölle pirítást láthatott 26 órán át szakadatlanul, másrészt Czimmermann József egyéni maratoni dödöllepirítási rekordkísérlete is megrendezésre került, ő is 26 órán keresztül dolgozott szinte megállás nélkül.

P1100459 P1100475 P1100486 P1100506 P1100518 P1100519

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület a dödöllepirítás maratoni csoportos váltórekordját, Czimmermann József pedig egyéni maratoni dödöllepirítás rekordot, mindkettő 26 órás teljesítménnyel

Hol?

Nagykanizsán, a X. jubileumi Kanizsai Bor és Dödöllefesztiválon

Mikor?

2013. szeptember 6-án 14 órától 7-én 17 óráig

Ki?

Czimmermann József és a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület

Részletek:

 A váltó rekordkísérlet végrehajtóit a szervezők előzetes lista alapján A, B és C csoportba osztották be, csoportonként 3, illetve 4 fővel, a csoportok 4-4 óránként váltották egymást a kísérlet 26 órája alatt. A helyszínen megpirított dödölle értékesítésre került kb. 200 grammos adagonként a fesztivál közönsége számára, előre megváltott 500 forintos bón ellenében, a bónokból származó bevételt a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület támogatására fordították.

A helyszínen pirításra kerülő nyers dödöllét a kísérletet támogató Pensio Kft. közétkeztetési ellátást biztosító konyháján a kísérlet kezdetét megelőző napon készítették elő, majd hűtőkocsiban szállították a kísérlet sátrához és ott is tárolták. A dödöllét a sátorban elhelyezett, gázhevítésű sütőlapokon pirították, a kész ételt a sátor szélén felállított pultnál szolgálták ki hagymával és tejföllel ízesítve. A kísérlet teljes időtartama alatt folyamatos on-line mozgókép-közvetítés volt az interneten a www.8800.hu oldalon. A dödölle-pirítási tevékenységet a rekordkísérletezők a szabályoknak megfelelően folyamatosan végezték, eközben az egyéni kísérletező, Czimmermann József 3 esetben vett igénybe eltelt 8 óránként 15 perc pihenőidőt. Ő 1516 perces, pihenőidők nélkül számított dödölle-pirítással felállította az egyéni maratoni dödölle-pirítás, a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület által szervezett csapat, három csoportban, Papócsi Zoltán vezetésével, 1561 perces teljesítménnyel pedig felállította a leghosszabb, folyamatos csoportos maratoni váltó dödölle-pirítás magyarországi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation