A dunaújvárosi ISD DUNAFERR Zrt., a Dunai Vasmű üzemeltetője felállította a legnagyobb, húskészítmény alapú, zöldségekkel díszített hidegtál méretrekordját. A XL. Vasas- és Kohász Napon, a Vasmű irodaépülete előtti parkoló területén megrendezett esemény keretében a Vasmű dolgozóinak tálalták fel azt a főtt csülökből előállított, zöldségekkel körített hidegkonyhai bőségtálat, amelynek húsállományát az eseményt megelőző napi előkészítő főzés során 530 kg nyers csülökből állították elő, préseltek le és szeleteltek fel a 10 négyzetméter alapterületű tál elkészítéséhez.

20170712_093905 20170714_132355 20170714_135051 20170714_150342 20170714_154036 20170714_154113 20170714_154159 20170714_154446 20170714_174716 20170714_181101

 

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az ország legnagyobb hidegtálját 233 kg össztömeggel és pontosan 10 négyzetméterrel

Hol?

A dunaújvárosi Vasmű téren

Mikor?

2017. július 14-én

Ki?

Az ISD DUNAFERR Zrt. a Gasztro-Life Kft. közreműködésével

Részletek:

A hidegtál alapját képező, lábazattal ellátott tál 2 darab, rozsdamentes élelmiszeripari célú fémből készült, egyedileg tervezett és legyártott egyforma részből állt össze, a 122×820 cm-es állvány középen kétszintes emelvénnyel. A felkínált étel fő alkotóeleme 530 kg nyers füstölt csülök volt, amely megfőzés és kicsontozás után a szokásos 20-25 dkg éttermi normával számolva adagonként átlagosan 4 szelet csülköt jelentett. A csülök főzésére csütörtökön került sor a helyi Campus Étterem konyháján, a főzést követően a csülköt melegen kicsontozták – a csontot egy állatmenhelynek ajánlották fel – és szorosan fóliába tekerve préselték, majd lehűtötték. A hideg főtt csülköt pénteken kora hajnalban szeletelték fel. A tálalásra kész, válogatott csülökszeletek kb. 1 cm vastagságúak lettek, amelyeket pénteken délben szállítottak ki a Vasmű előtti rendezvénytéren felállított, hűtött levegőjű sátorban felállításra került 10 négyzetméteres tálca mellé.

A Gasztro-Life Kft. munkatársai 13 óra 20 perckor kezdték meg a csülökszeletek felhelyezését a tálcára. A csülök díszítésére és körítésére szolgáló, faragott és szeletelt zöldségeket 14 óra 10 perckor mérlegelték. A tálhoz felhasználtak 2 darab görögdinnyét 18,28 kg tömeggel, 4 darab sárgadinnyét 5,73 kg tömeggel, zöld és póréhagymát 2,09 kg tömeggel, paprikát 1,61 kg tömeggel és egyéb zöldséget (répa, retek, cékla) 3,79 kg tömeggel. A feldíszített csülöktál szélére a Gasztro-Life Kft. szállítólevele szerint 25 kg szeletelt zöldpaprikát, 25 kg szeletelt lila hagymát és 10 kg szeletelt paradicsomot helyeztek ki, amely a kiadagolt csülökszeletek köreteként szolgált. A tál készítői 15 óra 20 perckor jelentették készre a hidegkonyhai művüket. A hidegtál kész tömegét számítás segítségével határozták meg. Az összesen 144,2 kg-nyi szeletelt csülökből mintegy 2500 szelet került felhasználásra, amely a válogatás és a kóstolások miatti kb. 30 szelet levonásával 142 kg tömeget jelentett. A csülkön felül összesen 31,5 kg faragott zöldséget használtak még díszítésre, míg 60 kg szeletelt zöldség szolgált köretként, ez összesen 233,5 kg tömeget adott a számítás szerint. Ezzel az össztömeggel került felállításra a legnagyobb, 10 négyzetméteres hazai hidegtál rekordja.

A rekordkísérlet a hidegtál kiosztásával 17 óra 47 perc és 18 óra 33 perc között rendben befejeződött. A rendezvény látogatói megkóstolták az ételt és egybehangzóan nyilatkozták, hogy az mindenben megfelel a zöldséggel körített füstölt, szeletelt csülök feltételeinek, ízletes és fogyasztható. Az 500 adagot 28 perc alatt osztották ki a szervezők, a teljes feltálalt, 600 adag feletti mennyiség pedig 46 perc alatt fogyott el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation