Az Aranyponty Halászati Zrt. szervezésében 2017. október 21-én, szombaton Tatán, a Kastélyparkban az őszi lehalászáshoz kapcsolódó Öreg-tavi Nagy Lehalászás című rendezvény keretében az Öreg-tó partján elkészítették az ország legnagyobb gluténmentes tortáját, amely egy kb. 2 méter hosszúságú, közel egy méter széles, 20 kg körüli tömegű, hal alakú torta volt. A torta készítéséről Mocsár Eleonóra, a rekordkísérlet végrehajtója korábban elmondta, hogy mivel a megszokott torta-alaphoz, a klasszikus piskótához képest itt gluténmentes tésztát használt, így a készítés folyamata eltért a megszokott piskótasütéstől. A torta szilárd szerkezetét adó piskótatészta a stabilitását ugyanis többek között a gluténnek is köszönheti, ennek hiányában az alaptészta állékonysága nagymértékben csökken. Emiatt a teherviselési problémák miatt lényegesen nehezebb gluténmentes anyagból nagyméretű tortát készíteni úgy, hogy a torta esztétikus, formás és fogyasztható is legyen, a piskóta ne legyen morzsolódó, száraz, törekes állagú.

20171021_071111 20171021_084817 20171021_090236 20171021_100750 20171021_110014 20171021_131222 20171021_134323 20171021_150054

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb gluténmentes torta méretrekordját 200×72 cm mérettel, valamint 21,5 kg számított össztömeggel

Hol?

A tatai Öreg-tavi Kastélyparkban

Mikor?

Öreg-tavi Nagy Lehalászás című rendezvényen, 2017. október 21-én

Ki?

Az Aranyponty Halászati Zrt. szervezésében Mocsár Eleonóra csokoládékészítő

Részletek:

A torta egy narancsos trüffel csokoládé torta volt, amelyhez 76%-os belga étcsokoládét, 44%-os belga tejcsokoládét és mascarpone sajtkrémet használtak fel.

Mocsár Eleonóra, a rekordkísérlet végrehajtója és segítőik 6 óra 20 perctől gyülekeztek a rendezvény helyszínén felállított tortakészítő sátorban, amely a színpad előtti szabad területen, az Aranyponty Halászati Zrt. éttermi sátra mellé volt építve. 6 óra 25 perckor Daróczi Zoltán és Házi Tamás, technikai segítők megkezdték a kandírozott narancs felaprítását, Mocsár Eleonóra beüzemelte a sátorban felállított elektromos sütőkemencét a piskótatészta helyszíni kisütéséhez. 6 óra 50 perckor a torta alapanyagainak mérlegelésére, a hozzávalók tömegének megállapítására került sor. A süteményhez előkészítettek 1, 52 kg gluténmentes lisztet, 5 csomag 60 grammos gluténmentes sütőport, 0,77 kg cukrot, 48 darab tojást, 76%-os étcsokoládét 6 csomagban, 44%-os tejcsokoládét 5 kg-os bontatlan csomagban, összesen 14,33 kg belga Maracaibo márkájú csokoládét, 5 liter 35%-os President márkájú tejszínt, 0,77 kg vegyes csokoládé-forgácsot, 5,36 kg mascarpone sajtot és 0,35 kg kandírozott narancsot, mindösszesen 29,35 kg alapanyagot.Pontban 7 órakor Mocsár Eleonóra megkezdte az első adag piskótatészta összekeverését kézi elektromos habverő segítségével. Elmondta, hogy összesen 12 piskótalapot fog GN 1/1 sütőtálcában a helyszínen kisütni néhány óra alatt, ez képezi a gluténmentes tésztaalapot a tortához. Egy laphoz 4 tojást fog felhasználni, a folyékony állagú piskóta kisütéséhez 200 Celsius fokon kb. 10 percre lesz tálcánként szükség. 7 óra 10 perckor az első adat tészta elkészült és behelyezték a sütőbe, amely 7 óra 22 perckor kisült, ekkor betették a második adagot. A 12 lap kisütésével hasonló módon 8 óra 55 percre készültek el. 9 óra 10 perckor a sátorban két sörasztalból összeállított, leterített munkaasztalon Mocsár Eleonóra az előzetesen általa megrajzolt szabásminta alapján késsel körbevágva kiszabta az egymás mellé szorosan kiterített és kihűlt piskótatésztából a hal alakú tortaformát. 9 óra 35 perckor 2 liter tejszínt forraltak fel, hozzá néhány gramm mézet öntöttek és azt 9 óra 50 perckor egy adag csokoládéra öntötték, majd Mocsár Eleonóra elkeverte egyenletes állagúra az így kapott meleg csokoládé krémet, amelyet 9 óra 58 perctől felkente a kiterített és korbevágott piskótára.

10 óra 40 perckor Mocsár Eleonóra a mascarpone-ba keverte a lassan megdermedő tejszínes csokoládét és az így kapott krémet 10 óra 45 perc és 11 óra 03 perc között felkente a tortára, majd megszórták a tortát a kandírozott, felaprított narancshéjjal és 11 óra 15 perces kezdettel újabb 2 liter tejszín forralásával elkészítették a 2. adag csokoládé krémet, amelyet a mascarpone-csokoládé réteg fölé 11 óra 50 percig bezárólag kentek fel.

12 órakor megkezdődött a torta díszítése, 13 óráig bezárólag a csokoládé-forgácsból készített pikkelyeket tűzték be a torta felületébe. 13 óra 10 perckor a maradék 1 liter tejszínből kemény habot vertek és 13 óra 30 percig bezárólag azzal díszítették fel a torta széleit. 13 óra 45 perckor a fel nem használt alapanyagokat és a levágott piskóta darabokat visszamérték, számítással meghatározták a sütési tömegveszteséget és megállapították, hogy a 6,9 kg megmaradt csokoládéval és 0,42 kg levágott piskótával együtt mintegy 8,2 kg vonandó le a korábban összegzett 29,35 kg tömegből. 13 óra 50 perckor az elkészült tortát megmérték. A torta legnagyobb befoglaló téglalap mérete 2,00×0,72 méter lett, a torta kész tömegét számítás segítségével határozták meg. Eszerint 21,2 kg +/- 0,5 kg tömegű lett az óriás gluténmentes, hal alakú édesség.

A rekordkísérlet az óriás torta kiosztásával 16 óra 05 perckor befejeződött. A rendezvény látogatói megkóstolták az édességet és egybehangzóan nyilatkozták, hogy az mindenben megfelel egy narancsos trüffel csokoládé torta ízvilágának, ízletes és fogyasztható a gluténmentes torta, ezzel az Aranyponty Halászati Zrt. szervezésében Mocsár Eleonóra csokoládékészítő sikerrel állította fel a legnagyobb gluténmentes torta magyarországi rekordját 200×72 cm mérettel, valamint 21,5 kg számított össztömeggel, amely 75 g/adag normával számítva mintegy 300 adagnak felelt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation