A Csömöri Kulturális Összeesküvés Mozgalom, dr. Bihari Réka és Lencsés Szilvia szervezésében megdöntötte a maratoni csoportos meseolvasás korábban fennálló magyarországi időtartam rekordját 2023. május 16. és május 23. között 10087 percig olvastak szakadatlanul meséket.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A maratoni csoportos meseolvasás korábban fennálló magyarországi időtartam rekordját 10087 perccel

Hol?

Csömörön, a Sinka István Községi Könyvtárban

Mikor?

2023 május 16. és május 23. között

Ki?

a Csömöri Kulturális Összeesküvés Mozgalom, dr. Bihari Réka és Lencsés Szilvia, a Sinka István Községi Könyvtár, Csömör település lakói és a vendég felolvasók

Részletek:

A szervezők egy közösségi élményt szeretek volna biztosítani a felolvasásban résztvevők (gyerekek, fiatalok, felnőttek, közösségek) számára, egyúttal bemutatni azt, hogy milyen sokszínű és változatos a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom. A kísérlet során a felolvasók egymást tetszés szerint válthatták, és így olvasták az előre bekészített műveket.

A meseolvasási rekordkísérlet a május 16-án 9 órakor kezdődő író-olvasó találkozót követően, Vig Balázs író közreműködésével kezdődött valamivel 10 óra előtt. 9 óra 47 perckor dr. Bihari Réka és Lencsés Szilvia, főszervezők köszöntőjét követően 9 óra 53 perckor, a megjelent hallgatóság közös visszaszámlálását követően Vig Balázs saját művének felolvasásával kezdetét vette a kísérlet. A művének címe: A rettegő fogorvos.

A meséket és a felolvasókat a szervezők folyamatosan dokumentálták. Az olvasásra előzetesen bejelentkezetteket és a kísérlet ideje alatt ad-hoc jelentkezett felolvasókat szervezők a meglévő időtervük és a felolvasott művek folyamatos módosításával hangolták össze oly módon, hogy az adott felolvasó és az éppen jelen lévő hallgatóság korosztályának megfelelő irodalmi művek hangozzanak el. A tervhez képest több esetben változtattak az olvasók sorrendjén, ugyanis a kísérlet hírére az ország több pontjáról is jelentkeztek mesét olvasni vágyók, akik részt kívántak venni a rekord megdöntésében.

A gondos szervezésnek és a településen tapasztalható összefogásnak köszönhetően a kísérlet mindvégig szabályosan, rendkívüli események és megszakítás nélkül zajlott, a meseolvasás az olvasóteremben még a váltások idején sem szakadt meg a szükséges néhány másodpercen túli ideig.

Május 23-án reggel, a rekordkísérlet befejezését megelőzően Nógrádi Gábor és Nógrádi Gergely írók a saját műveikből olvastak fel, akik a kísérlet zárását követő író-olvasó találkozó megtartása céljából kerültek meghívásra az esemény zárásának idejére. A folyamatos meseolvasási rekordkísérlet végén, közel ezer felolvasói váltás után az utolsó felolvasó, Tenki Réka színművész 9 óra 54 perckor kezdte meg az olvasást, ezt az utolsó mesét a kísérlet zárásaként 10 óra 00 perckor fejezte be, a mese Nógrádi Gábor: Segítség, állat! címet viselte.

A kísérlet 168 óra és 7 perce alatt a kísérletben résztvevő felolvasók 961 alkalommal váltották egymást, összesen 648 fő (363 felnőtt és 285 gyermek) olvasott fel (volt, aki több alkalommal is), a legidősebb felolvasó 83, a legfiatalabb pedig mindössze 6 éves volt, az akció során összesen 495 mű hangzott el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation