A HILTI magyarországi dolgozói az EVENT Csoport Kft. szervezésében 2024. január 12-én délelőtt a csapatépítési tréningjük keretében elkészítették a leghosszabb, egyetlen délelőtt összeépített ún. Goldberg- mechanikát, azaz egy olyan szerkezetet, amely közel 60 aktivitásból áll és a láncolat végén egy időkapszulába kerültek a cég fontos üzenetei. A 120 munkatárs 103 perc alatt végzett a feladattal, a szerkezet 45 méter hosszon mindössze 4 apró segítséggel működött.


Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtöbb résztvevővel, 120 fővel a helyszínen összeállított Rube Goldberg féle láncreakció szerkezet építésének tömegszerűségi rekordját, egyben felállították a leghosszabb, 45 méteres, legalább 60 aktív elemet tartalmazó ilyen szerkezet legfeljebb 4 beavatkozással történő működtetésének rekordját is 103 perc alatt

Hol?

Mátraházán, a Hotel Ózon Kékes termében

Mikor?

  1. január 12-én délelőtt

Ki?

a HILTI Hungária Szolgáltató Kft. 120 munkatársa

Részletek:

Az ún. Rube Goldberg féle láncreakció-típusú gépek vagy szerkezetek egy egyébként egyszerű feladat közvetett és teljesen szükségtelenül rendkívül bonyolult úton történő megoldására kerülnek megtervezésre. Ezek a szerkezetek gyakran egy sor egyszerű, de szükségtelen, egymással össze nem függő eszközt, elemet tartamaznak, amelyek csupán a következő szerkezeti rész működésének kiváltását szolgálják, vagy éppen a kívánt cél elérését nehezítik meg felesleges, de ellenben kockázatos működésükkel. Gyakran csak papíron léteznek, sokszor a valóságban lehetetlen lenne megépíteni őket. Azonban szórakozásból néha teljes mértékben megvalósítják ezeket az értelmetlenül bonyolult és kockázatosan működő – általában vagy nagyrészt mechanikus – berendezéseket.

A kísérlet időtartamát az építés kezdetét jelző szervezői jeladástól a működőképességet igazoló próba végéig, azaz a céltevékenység bekövetkeztéig mérték, a készítésben részt vevők száma és a beépített aktivitáselemek száma, valamint a készítés időtartama adta a rekord mérőszámait. A szerkezetnek működnie kellett, azaz a láncreakciós mechanizmus induló pontjától az aktivitásoknak sorban egymás után ki kellett váltaniuk a következő láncszemet a sorban és a végén az előre a szervezők által kijelölt mechanikus tevékenységnek elvégzésre kellett kerülni. Közben a szerkezethez hozzáérni nem volt szabad, annak csupán a korábban beletárolt energia (helyzeti, mozgási, rugalmassági, elektromos vagy vegyi) felhasználásával kellett a végső hatást kiváltania, ha elakadás miatt mégis beavatkozás volt szükséges, annak száma is rögzítésre került.

A helyszínen előzetesen felállításra került 22 munkaasztal, ahol egy műanyag kosárban azok a kellékek kerültek elhelyezésre, amelyeket fel kellett használni a szerkezet megépítésé során, a szervezők ezzel nehezítették a HILTI dolgozóinak kihívását. Az kötelező elemek voltak: evőpálcika, gumírozott ruhakötő, egérfogó, műanyag mérőkanál műanyag nagyméretű. szorítócsipesz, ezen kívül valamilyen egyéb, HILTI logót viselő eszköz és egy kézműves alkotás, amelyet csapatonként egy-egy dolgozónak helyben kellett elkészítenie. Ennek megfelelően a jelen lévő építők 22 csapatba kerültek beosztásra, a délelőtt folyamán tehát minden csapat egy-egy részét építette meg a Rube Goldberg féle láncreakció-típusú szerkezetnek, amelynek a munka végén működnie kellett.

A kísérletet szervezők hajnali időpontban készítették elő a 22 asztalt, amelyeket egy „7” számjegy formában rendeztek el a teremben. 9 óra 35 perckor a belépési névjegyzéken összesítették a résztvevők létszámát és megállapították, hogy az előzetesen felírt 177 főből 168 fő lépett a terembe. 9 óra 40 perckor Jékey Márk, a HILTI Hungária Szolgáltató Kft. marketing igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a szervezők ismertették a rekordkísérlet szabályait és 9 óra 56 perckor a Rube Goldberg féle láncreakció szerkezet építése megkezdődött.

A 22 asztalnál jellemzően 6-9 fős csapatokban dolgoztak a HILTI munkatársai, akik szervezeti egységenként kerültek beosztásra, mindegyik csapatból egy fő a kreatív feladaton dolgozott és a többiek építették a szerkezetet. 10 után nem sokkal megszámolásra kerültek az asztaloknál tevékenykedők, az összesített létszám 120 főt adott, ezzel az egyszerre egy helyen Rube Goldberg féle láncreakció szerkezetet építők tömegszerűségi rekordját sikerült felállítani. 11 óra 39 perckor, a 11. sorszámú asztal tevékenységének végeztével a szervezők késznek nyilvánították a szerkezetet, amelynek működési próbája következett. A 22 asztal csapatai 103 percig dolgoztak a helyszínen a szervezők által rendelkezésre bocsátott anyagokból és eszközökkel, köztük a HILTI kéziszerszámaival és különböző újrahasznosítható anyagokkal. A harmadik, eredményesnek nyilvánítható próbára 11 óra 48 perc és 11 óra 49 perc között került sor, amelynek során a szerkezet működött. A kísérlet során csupán 4 alkalommal kellett kismértékben beavatkozni, az aktivitást ekkor siker koronázta, a kívánt hatás, a golyó a 22. aszal végénél elhelyezett ún. időkapszulába, a cég jövőnek szóló üzeneteit is tartalmazó, erre a célra készült edénybe beérkezett. 11 óra 50 perckor, a jelen lévők tapsa közepette Seres Miklós, a HILTI Hungária Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója megköszönte a részvételt, a kísérlet ezzel rendben befejeződött. A szervezők a kísérletről folyamatos videofelvételt készítettek és a helyszínen forgatott és riportokat készített az RTL Klub Fókusz című műsorának stábja is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation