A Győr melletti településen, a nyúli Palacsintafesztiválon a helyi Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezésében valósult meg az a rekordkísérlet, amelynek során megint megdöntötték a leghosszabb, egymásba összetekert palacsintákból álló, megtöltött palacsinta-kígyó hazai méretrekordját, amelyet 2022-ben Mátraterenye-Nádújfalun emeltek valamivel 400 méter fölé. Most ennél jóval hosszabbat, 740 métereset sikerült a falu lakosainak összehozni.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, egybefüggően összetekert és megtöltött palacsinta-kígyó magyarországi rekordját, 740 méter körüli hosszúsággal

Hol?

Nyúlon, a helyi sportpályán

Mikor?

2024. május 4-én

Ki?

A nyúli Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület, Buzás Tiborné szervezésében

Részletek:

A kísérlet során a helyszínen vagy a falu lakosai által otthon aznap kisütött palacsintákat használták fel. A sportpályán felállítottak 2×16 darab, egyenként 220 cm hosszú, szabványos sörasztalt, két 35,2 méteres sort alkotva, a két sort egy-egy sörasztallal zárták le és így alakították ki azt a zárt alakú, 76 méteres középhosszúságú állványt, amelyre 10 menetben helyezték el a feltekert palacsintákból álló kígyót.

A helyszíni sütés valamivel 9 óra előtt indult, és mintegy 3000 darab palacsinta került kisütésre a kígyóhoz, a palacsinták átlagos átmérője 18-24 cm volt, hasonlóan a korábbi rekordokhoz. 11 óra 48 perckor megkezdték a töltést és a kígyó összetekerését. Töltelékként lekvárt és kakaóport használtak fel. A palacsinták átlagosan 5 cm átfedéssel kerültek összetekerésre. 13 óra 10 perckor elkészült a 2. és a 3. sor, a készítők meghaladták a 200 métert, a 14 óra 50 perckor megtartott szemle során már a palacsintakígyó 8. sorát készítették. 15 óra 10 perckor a 10. sort készült, ekkor már jelentősen túlszárnyalták a korábbi rekordot. Végül 15 óra 15 perckor Buzás Tiborné, Kata, a kísérlet és a rendezvény fő szervezője megadta az utasítást a készítés befejezésére, ekkor a palacsintakígyó körül tevékenykedő segítői a már megkezdett 10. sor befejezésén munkálkodtak. 15 óra 30 perckor a készre jelentett palacsintakígyó szemléjére és a hosszának megállapítására került sor. A palacsintakígyó egybefüggőnek és hiánytalannak mutatkozott, amely 9 teljes és egy csonka menetben terült el az asztalon. Az egyes menetek hosszát, a sarkokban a változó hosszúságú ívek középhosszát átlagolással határozták meg. A mérés és számítás eredménye végül 740 métert adott, a mérési hiba halmozódásai miatt a végeredmény +/- 20 méter pontossággal volt csak megállapítható, ezzel a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület a töltésben és a tekerésben részt vevőkkel sikerrel döntötték meg a leghosszabb, egybefüggően összetekert és megtöltött palacsinta-kígyó magyarországi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation