Géczi Tamásné szervezésében évről évre március 14-én a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola megrendezi a „Pí nap”-ot. Ezen a napon a π (3,141592688…) köré számos akció szerveződik a tanárok és diákok részéről. Idén ezen a napon az iskola tanulói megfestették a leghosszabb olyan, 1 m magas, több mint 100 m hosszú oszlopdiagramot az iskola folyosóin, amely kb. ezer tizedesjegyig ábrázolják különböző színekkel és a számjegyeknek megfelelő magasságokkal a π értékét. Az oszlopokat a közel 400 tanuló azonos időben festette ki. Az osztályok beosztás szerint látogathatták a festési helyszíneket az aulában és a tornateremben, a gyerekek az előzetesen kijelölt helyen festhettek a torlódás elkerülése végett, illetve amíg az egyik évfolyam festett, addig a másik játszott.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az ország legnagyobb méretű, gyerekek által a helyszínen megfestett oszlopdiagramját készítették el, felállítva ezzel a π legtöbb tizedesjegyének oszlopgrafikonon történő ábrázolási rekordját 104,1 méter hosszon, valamivel több mint 100 négyzetméter felületen

Hol?

a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

Mikor?

2018. március 14-én, a „Pí nap”-on

Ki?

Géczi Tamásné matematika tanár és pedagógustársa, valamint az iskola diákjai

Részletek:

Az iskola 19 osztálya a délelőtt folyamán festette ki a diagramot, kilenc különböző, a számjegyekhez rendelt színnel. Ezek a következők voltak: 0 = nincs szín, 1 = világos zöld, 2 = sötétkék, 3 = narancs, 4 = piros, 5 = fehér, 6 = világoskék, 7 = barna, 8 = sötét zöld, 9 = sárga. A diagramot az iskola tanári kara a rendezvényt megelőző napokban két, egyenként 50 méteres, világoskék alapszínú kartonra előrajzolta úgy, hogy 10 cm széles oszlopokban, színkitöltés nélkül felrajzolták a π valamivel több mint ezer tizedesjegyét, itt egy-egy oszlop magassága az adott számjegynek felelt meg, 10 cm-es léptékben, azaz az 1-esnek 10 cm magas oszlop felelt meg, a 2-esnek 20 cm magas oszlop felelt meg és így tovább. A két tekercset az előrajzolást követően kb. 10 cm-es magasságban a padlózat felett felerősítették körben a tornateremben a bordásfalakra, továbbá az aulában elhelyezett hirdető fatáblákra úgy, hogy a közel 1,2 méter magasságú, előrajzolt kartonszalag egy kb. 100 méteres, egybefüggő diagramot alkosson.

Az oszlopdiagram kifestését a tornateremben 8 órakor, Géczi Tamásné bevezető szavait követően kezdték meg a tanulók. ezután Benkőné Ignáth Mária segítségével helyiségenként megmérték a grafikon alapját képező karton-szakaszok hosszát és a karton szélességét. A karton 122 cm széles volt, amely szalagszerűen kb. 5-10 cm-es magasságban a padlózat felett került felerősítésre a bordásfalakra és az oldalfalra. A tornateremben 54 méter 14 centiméter hosszt mértek, az aulába vezető folyosón és az aulában a falra, illetőleg hirdetőtáblákra felerősítve pedig összesen további 49 méter 96 centimétert. A tornateremben 10 órakor elkészültek a grafikon oszlopainak kifestésével, az aulában pedig 11 óra 30 perckor fejezték be a munkát. Az egyes oszlopok, a π valamivel több mint ezer tizedesjegyének számlálását 11 óra 45 perckor fejezték be. A számlálás során megállapításra került, hogy valamennyi oszlop kifestésre került, valamennyit a helyszínen, az esemény keretében 8 és 12 óra között az iskola tanulói a közreműködő pedagógusok segítségével festették ki. Összesen 1006 számjegyet sikerült ábrázolniuk, egy-egy oszlop átlagos szélessége 10,35 cm volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation