Bár a tűzugrás hagyománya Szent Iván éjjelhez, a nyári napfordulóhoz kapcsolódik, – a pogány eredetű szokásnak balsorsűző és termékenységi hatásokat tulajdonítottak – azonban ezt a hagyományt most szeptemberben az American International School of Budapest tanulói Koleszár Ferenc szervezésében elevenítették fel Nagykovácsiban, ahol több mint félszáz résztvevő ugrotta át azt a tüzet, amelyet 20 méter hosszúságban rendeztek el a falu elején lévő parkolóban.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb létszámmal bemutatott tűzugrás tömegszerűségi rekordját 57 fővel.

Hol?

Az American International School of Budapest előtt lévő parkolóban, Nagykovácsiban.

Mikor?

2020. szeptember 18-án

Ki?

Az eseményt szervező Koleszár Ferenc, az „Össztűz” köztéri művészeti projektek vezetője, az American International School of Budapest néhány oktatója és az iskola jelen lévő tanulói

Részletek:

Az iskola parkolójában a kövezett út közepén előzetesen feljelöltek egy kb. 20 méter hosszú, kb. 25 cm széles téglalapot, amelyet 4 sor magasságban körbe raktak téglákkal. Az így kialakított hosszúkás alakú tűzhely aljára homokot terítettek, majd tüzelőanyagként fakéreggel borították és meggyújtották. A tűz részbeni leégése után került sor a tűzugrásra, az AISB diákjai a tűzhely hosszanti oldalain gyülekeztek, majd adott jelre együtt ugrották át a tüzet.

19 óra 25 perckor Koleszár Ferenc angolul eligazítást adott a tűztér építéséről. A tanulók több csapatba szervezve építették a tűzhelyet, ők különböző színekkel jelölt munkakesztyűt kaptak. A munkát 2×240 darab tégla előkészítésével kezdték meg. A csapatok a téglahordással, láncban adogatva a téglákat, kezdték meg az építést, 20 órakor a csapatok tagjai vödrökből homokot öntöttek a téglasorok közé. 20 óra 25 perckor elkészült a 4. téglasor, majd 20 óra 27 perckor a fel nem használt téglákat visszavitték a tűzhely melletti téglarakásokhoz, ezután 20 óra 30 perckor zsákokból fakéreg-gyújtóst szórtak a téglasorok közé. 20 óra 40 perckor gyújtófolyadékkal meglocsolták a fakérget, 20 óra 45 perckor apró tűzifa csomagokat hoztak a téglasor mellé, majd a tűzifát ráhelyezték a lelocsolt fakéregre. Koleszár Ferenc 20 óra 50 perckor újságpapírból gyújtófáklyákat sodort és kiosztotta a téglasor két oldalán elhelyezkedett tanulóknak. 20 óra 55 perckor egyszerre több helyen meggyújtották a tüzet úgy, hogy az égő gyújtópapírral átadták egymásnak az egymás mellett állók a tüzet és azzal az első téglasor közeiben begyújtották az éghető folyadékkal lelocsolt fakérget. 21 óra 05 perckor a négy sor téglából kirakott tűzhely teljes hosszban égett a tűz, a fénye mellett Koleszár Ferenc 21 óra 15 perckor újabb eligazítást tartott, amely szerint a vállalkozó kedvű tanulóknak kellő távolságban kell a tűzhelytől elhelyezkednie egy-egy oldalon, ezzel az egyik oldal ugrásakor elég hely marad a túloldalon. Előbb az egyik, majd a másik oldal ugrotta át a tüzet, közös számolás ütemére. A 21 óra 16 perckor megtartott számlálás szerint az egyik oldalon 33 fő, a másikon 24 fő helyezkedett el, ez az összesen 57 fő vett végül részt a közös tűzugrásban, ők 21 óra 20 percig bezárólag többször, több csoportban is átugrották a tüzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation