Czifra Zsolt elnök szervezésében a Magyar Tűzoltósport Egyesület 24 órás lépcsőfutási gyakorlatot tartott Budapesten 2023. április 29-én és 30-án. A SOTE Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének fő lépcsőházában a 22 emelet között felfelé irányban mindig legalább egy tűzoltó lépcsőzött teljes felszerelésben, azaz a ruházata teljes tűzoltó öltözet volt, élesített, kompozit palackos légzőkészülékkel.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, teljes tűzoltó felszerelésben történő, felfelé irányú lépcsőn futás bemutatójának maratoni váltó rekordját 1447 perccel

Hol?

A SOTE Nagyvárad téri Elméleti Tömbjének fő lépcsőházában a 22 emelet között Budapesten

Mikor?

2023. április 29-én és 30-án

Ki?

A Magyar Tűzoltósport Egyesület és az akcióban részt vett 115 tűzoltó

Részletek:

A kötelező felszerelések a futáshoz a következők voltak: Tűzoltó bevetési kabát és nadrág, tűzoltó védőcsizma, tűzoltó védősisak, tűzoltó bevetési kesztyű (műszaki mentő és munkavédelmi nem engedélyezett), légzőkészülék kompozit palackkal, tüdőautomata, légzőálarc. A Spirooptic Kft. jóvoltából a helyszínen lehetőség volt a palackok töltésére.

A 24 óra időtartam 8×3 órás etapokra volt felosztva. A kísérletben egy tűzoltó egyszer vagy kétszer, de maximum háromszor futhatott. A három indulásnak egy etapban (3 óra időtartam) kellett lennie. Egy versenyző átlagosan 5 perc alatt teljesítette a futást és választhatott, hogy hányszor teljesíti a távot (maximum háromszor volt lehetséges). A szintkülönbség a földszinti lépcsőházi ajtó és a 22. emeleti kijárat között közel 72 méter volt.

2023. április 29-én 9 óra 20 perckor Czifra Zsolt elnök, a rendezvény szervezője ismertette az akció technikai részleteit, amelynek során a lépcsőházban kiépített jelzőrendszer szemléjére is sor került. A tűzoltók az előre elkészített lista szerint futottak fel a 22. emeletre, ahonnan lifttel jöttek le, nem zavarva az időközben felfelé igyekvő társukat. A kiépített nyomógombos jelzőrendszer lehetővé tette, hogy a földszinti indulási ponton, a lépcsőház bejáratánál, az ott elhelyezett laptopon és a mellette lévő tévé képernyőjén kivetítve mindenki láthatta, hogy mennyi idő alatt éri el a tűzoltó az indulásától számítva a 12., a 17 és feledik, valamint a 21 és feledik emeleti lépcsőfordulót. Erre a célra előzőleg nyomógombos jelzőrendszert építettek ki a szervezők a kora reggeli órákban a lépcsőház fordulószintjein. Időversenyt nem hirdettek, a cél a függőleges táv mindenki számára történő teljesítése volt. A lépcsőházban, az akció pályáján így egyszerre csak egy ember volt, de a váltott futás szakadatlanul tartott.

9 óra 53 perckor az első futó elhelyezkedett a lépcsőház bejáratánál tűzoltó felszerelésben, a beöltözést és az oxigénpalack felvételét itt fejezte be és felkészült az indulásra. 9 óra 59 perckor az indulási gomb megnyomásával elindult az első futó a 22. emelet felé. Felérését és az időmérő gomb megnyomását az időmérő képernyőjén futó harmadik óraadat megállása jelezte nem egészen 5 perc elteltével, ekkor indult el a következő tűzoltó. Ezt követően a részt vevők az előzetes ütemterv szerint, rendben teljesítették egymást követően a távot. Jellemzően egyedül futottak, azonban voltak néhányan, akik párban teljesítették a kihívást. Az esemény során a leggyorsabbak három perc körüli idővel teljesítették a 22 emeletnyi magasságot.

Az utolsó két futó, Király Zoltán és Molnár Máté párban, április 30-án 10 óra 01 perckor indult el a földszintről és mintegy 5 perc után érkezett a 22. emeletre, ezzel a rekordkísérlet 10 óra 06 perckor sikeresen befejeződött. Felérkezésük után a 22. emelet folyosóján Czifra Zsolt elnök megköszönte a részvételt és lezárta a gyakorlatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation