A tokodi művelődési házban és annak udvarán 2013. május 25-én délelőtt, a helyi gasztronómiai rendezvény keretében mennyiségi ételkészítési rekordot állítottak fel. A szilvás gombócot készítő csapatok tagjai, egészen pontosan 146-an, egyszerre 5295 darab mákban forgatott szilvás-gombócot készítettek el, méghozzá kézi formázással, mindössze 120 perc alatt. A tészta kinyújtása, darabolása, a gombóc megtöltése és a kifőzést követően a mákban megforgatása is a helyszínen történt.

P1080310 P1080322 P1080338 P1080339 P1080344 P1080358 P1080359

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtöbb szilvás gombóc kézzel történő készítése

Hol?

Tokodon, a helyi gasztronómiai fesztiválon, a művelődési ház udvarán

Mikor?

2013. május 25-én 8 órától 10 óráig

Ki?

Radovics Georgina szervezésében a település önkormányzata és a helyi Családosok Egyesülete

Részletek:

 Az egyszerre elkészített legtöbb nyers szilvás-gombóc rekordjához az alapanyagokat előző nap, május 24-én készítették elő egy helyi pékségben, majd a rendezvény helyszínére szállították és a jelentkezett gombóckészítők elnyújtották és feldarabolták a tésztát. Utána a művelődési ház nagytermében megtöltötték szilvával a több mint ötezer nyers gombócot. Igyekeztek a legrövidebb idő alatt közösen elkészíteni a célul kitűzött közel hatezer darabot.

 A kísérletben részt vevők a művelődési ház udvarán és az épületben gyülekeztek 7 órai kezdettel. A tészta nyújtása a kültéren felállított sátorban történt, amelyhez egy, a helyszínre telepített tésztanyújtó gépet is igénybe vettek. Az elnyújtott tésztát sablonléc segítségével 8×8 centiméteres négyzetlapokra vágták és bevitték a nagyteremben felállított gyúróasztalokhoz. Az asztalokat 20 darab, egyenként 250×125 centiméter méretű OSD lapból alakították ki, a több mint 60 négyzetméter felületen kellett elférnie a számláláshoz a közel hatezer gombócnak. A tészta a helyi György Pékségben készült és szabványos műanyag élelmiszeripari ládában szállították a helyszínre, ahol mérlegen 5 kg-os adagokat képeztek belőle és ezt helyezték a nyújtógép alá. Az elkészült és üstökben kifőzött gombócokat mákban megforgatták és díjmentesen kiosztották a rendezvény vendégeinek.

 8 órakor az első adag tészta mérlegelésével kezdetét vette a rekordkísérlet. 8 óra 05 perckor beüzemelték a nyújtógépet, majd a csapatok tagjai az elnyújtott tésztalapokat darabokra vágták és bevitték a nagyterembe, a töltés helyszínére, ahol 8 óra 33 perckor megkezdődött az első gombócok megtöltése. A szilvát megdarálták, összekeverték a fahéjas cukorral és ezt a masszát adagolták közel 2 grammos mennyiségben a 8×8 centiméteres nyerstészta közepére, majd kézzel zárt gombócot formáltak belőle. 9 óra 10 perckor elfogyott a kinyújtásra váró tészta-alapanyag. 9 óra 40 perckor a művelődési ház előtt felállított sátorban elkészültek az utolsó adag tészta kinyújtásával és feldarabolásával, ezt követően valamennyi, a készítésben közreműködő személy a nagyteremben segédkezett a gombócok töltésénél. 9 óra 50 perckor a gombóckészítés is befejeződött, az eseményre előkészített valamennyi tészta-alapanyagot gombóccá formálta a 146 csapattag, az alapanyagokból végül 5295 darab nyers szilvás gombócot gyártottak le kézzel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation