Sikerrel vették el a dicsőséget Szegedtől a dunaújvárosi életmentők. A 200 órás folyamatos, egyszemélyes alapszintű újraélesztés (BLS) rekordkísérletére 2014. augusztus 22. és augusztus 30. között került sor. A 12 ezer percig tartó rekordkísérlettel a maratoni, felnőtt fantomon végzett egyszemélyes BLS (basic life support = „eszköz nélküli újraélesztés”) kategóriájában fennálló 10080 perces, Szegeden 2013-ban felállított rekordot döntötték meg a kísérletben részt vevők az ide vonatkozó szakmai szabályok szerint (30 mellkas-kompresszió, 2 befúvásos lélegeztetés, 2 perces váltásokkal) a Dózsa Mozi Centrum előtti téren felállított sátornál nappal, illetve az esti és az éjszakai órákban, valamint kedvezőtlen szabadtéri körülmények esetében a mozi aulájában.

Az eseményre folyamatosan jelentkeztek a különböző helyi szervezetek tagjai, valamint más, megfelelő tudással rendelkező érdeklődők, továbbá az esemény látogatói is részt vehettek a rekord felállításában a helyszínen történő jelentkezés után.

P1160595 P1160606 P1160614 P1160619 P1160663 P1160667 P1160670 P1160694

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A maratoni csoportos újraélesztési gyakorlat fennálló magyar rekordját 12000 perccel

Hol?

Dunaújvárosban a Dózsa Mozi Centrum előtti téren és a mozi aulájában

Mikor?

2014. augusztus 22-én 8 órától 30-án 16 óráig

Ki?

a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Alapítvány által szervezett csapatok tagjai és a kísérlet során jelentkezett önkéntes újraélesztők

Részletek:

A kísérlet során 6 darab, a támogató általi új beszerzésű Ambu+ típusú szimulátort használtak, és külön gyakorlásra ezek mellett további 3 darab Ambu+ gyakorlóbaba állt rendelkezésre. A folyamatos tevékenység biztosítására, a helyszínek váltásakor az egyik babán mielőtt abbahagyták volna a bemutatót, a másik helyszínen egy másik babán már megkezdték a tevékenységet, így helyszínváltásnál átfedéssel oldották meg a bemutató szakadatlanságát. A kísérlet során a jellemzően kettő-öt percenkénti váltások alatt sem szakadt meg az újraélesztési tevékenység, így a kísérlethez felhasznált gyakorló bábuk szimulált keringése és oxigénellátása folyamatosan fenn volt tartva. Több alkalommal a Dunaújvárosi TV forgatócsoportja riportot készített a szervezőkkel és az újraélesztésben résztvevőkkel, a helyi közélet több szereplőjével, sportolókkal, orvostanhallgatókkal, a katasztrófavédelem, a BV intézet, a tűzoltóság tagjaival és munkatársaival, a támogatók, az iskolák és a helyi munkavállalók, valamint helyi civil szervezetek tagjaival is.

A 200 órás esemény kezdetén, 22-én 7 óra 46 perckor Gombos István alpolgármester rövid megnyitó szavait követően Orosz Csaba, a kísérlet egyik főszervezője rövid eligazítást tartott a kísérlet kezdetének alkalmából a kezdőcsapat tagjainak és a megjelenteknek, majd 8 óra 00 perckor, egy utcai rosszullét és segélyhívás szimulálásával, Dr. Máté Ágnes, a városi kórház orvosigazgatója újraélesztési gyakorlatával kezdetét vette a rekorddöntés, amelyhez az első csapat a városi kórház munkatársaiból állt össze. Augusztus 30-án 16 óra 00 perckor, a helyszínen szervezett szabadtéri rendezvény egyik fő eseményeként az újraélesztési kísérlet a mozi bejárata előtt felállított színpad melletti vöröskeresztes sátor alatti egyéni, valamint az utolsó két percben a szervezőkből összeállt négyfős csapat által a színpadon bemutatott együttes újraélesztési gyakorlattal, a közönség biztatása közepette fejeződött be. Ezzel a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Alapítvány által szervezett csapatok tagjai és a kísérlet során jelentkezett önkéntes újraélesztők 200 órás, azaz 12 ezer perces folyamatos újraélesztési gyakorlattal megdöntötték a korábbi magyarországi rekordot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation