A SPAR a nyár derekán egy közösségi grillezést szervezett, amelynek célja, hogy a 20 méter hosszú saslikot egyszerre süssenek meg. Ezen a nyárson csak a SPAR saját húsüzeme, a Regnum által készített húsok voltak. Az ehhez szükséges alapanyagokat és eszközöket, valamint a személyzetet és a helyszínt is a SPAR biztosította. Ezzel Keszthelyen 2017. augusztus 5-én a Greenroom Kreatív Bt. szervezésében megdöntötték a legnagyobb rablóhús vagy saslik közel másfél évtizedes rekordját. A 20 méter hosszú nyárs összesen 26 db 80 cm-es elemből tevődött össze, melyek csavaros technológiával voltak egybeillesztve. A nyársra húzott ételek: 3 féle kaliforniai paprika, vörös és lilahagyma, gomba, szalonna, sertéslapocka és comb. A húsok két nappal korábban kerültek pácolásra, és aznap, 5-én kora reggel érkeztek a helyszínre. Az ételek előzetes hőkezelésen estek mjd át, ezután kerültek a nyársra, a parázs fölé. A helyszín építése szombaton kora reggel megtörtént, az alapanyagok mérlegelését és a tűzgyújtást követően feltűzték a nyársra az alapanyagokat, ezután parázs felett megsütötték és az elkészült ételt szétosztották a jelenlévők között.

IMG_5853 IMG_5892 IMG_5896 IMG_5918

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb rablóhús vagy saslik (nyárson parázs felett sütött zöldséges húsétel) rekordját a 26×80 cm-es hosszúságú, több mint 20 méteres nyárssal, rajta a 44 kg nyersanyaggal.

Hol?

A keszthelyi Interspar parkolóban

Mikor?

2017. augusztus 5-én

Ki?

A Spar Magyarország Kft.

Részletek:

Az egyes, 80 cm hosszú nyárs-szakaszokra az előkészített és hőkezelt alapanyagot előzetesen feltűzték és hidegen tartó konténerben szállították a sütés helyszínére.

10 óra 39 perckor a helyszínre szállított hőntartó konténer szemléjére, majd mérlegelésére került sor. A konténerben összesen 26 darab, egyenként 80 cm hosszú nyárs-szakasz volt, amelyek teljes hosszban fel voltak tűzve az alapanyagokkal. Az étel teljesen fedte a nyársat, a korábbi rekordkísérletben alkalmazott szabályoknak megfelelően. Az össztömeg mérése 218,2 kg eredményt adott. 11 óra 30 perckor kitolták az áruház fala mellé felállított parázstartó edényhez a konténert, kivették a feltűzött rudakat, megkezdődött a rudak összeszerelése. A nyárs teljes hosszában összeállításra került és a korábban begyújtott parázs fölé helyezték. 12 óra 19 perckor megkezdődött a sütés folyamata. 13 óra 02 perckor a sütést vezetők késznek jelentették a saslikot, majd 13 óra 05 perckor megkezdték a megsült készétel lefejtését a nyársról, amellyel 13 óra 16 percig bezárólag végeztek. A jelen lévők megállapították, hogy a saslik ízletes és mindenben megfelel a közismert, nyárson sütött ételnek. 14 óra 30 perckor, a kiosztás befejeztével a konténert, benne a nyárs darabjaival, visszamérték. A mérés eredménye 174,0 kg-ot adott. Ebből megállapítható volt, hogy a teljes nyersanyag tömeg +/- 0,2 kg pontossággal 44 kg volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation