Sinka Zsolt, a Popeye becenevű, méltán népszerű és most már világszerte is ismert erőrekorder 2013. június 20-án délelőtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér budapesti 1-es termináljának betonján, az épülettel szembeni gépparkoló állásnál sikerrel húzta el a fogával a Wizz Air légitársaság Airbus A320 típusú, legalább 45 tonna össztömegű, HA-LWS lajstromjelű repülőgépét.

kep1 P1080839

P1080892 P1080896 P1080916 P1080918

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Repülőgép elhúzása foggal

Hol?

Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának betonján

Mikor?

2013. június 20-án 10 óra és 11 óra között

Ki?

Sinka Zsolt többszörös magyar rekorder

Részletek:

 Az előzetes tervek szerint a repülőgép elhúzására reggel 8 óra körül került volna sor, ekkor állt rendelkezésre néhány szabad óra erejéig a WIzz Air Budapesten tárolt tartalék repülőgépe. Annál is inkább szerencsésnek tűnt a kora reggeli időpont, mert a meteorológia az egyik legmelegebb napnak jósolta a kísérlet csütörtökjét. Az események azonban közbeszóltak: A Wizz egyik gépe madárral került konfliktusba még külföldön, így annak átvizsgálása miatt a pesti tartalék gépnek indulnia kellett helyette. Mivel azonban az eseményre számos hazai és külföldi újságíró bejelentette részvételi szándékát, a Wizz Air helyszínen lévő vezetői úgy döntöttek, hogy némi budapesti késés árán is, de délelőtt megszervezik a világrekord felállítást Popeye számára. Mint az eredmény igazolta, a döntés helyes volt!

 A húzásra valamivel 10 óra után, az éppen akkor landolt milánói járat gépének az 1-es terminálra történő átgurulása után került sor. A saját motorjával érkező HA-LWS-t, fedélzetén Popeye-jel, a reptér akkora 43 fokra hevülő betonján a Budapest Airport vezetője és a Wizz marketingesei fogadták a légitársaság cheerleaderei kíséretében. Zsolt rövid mentális felkészülés után a fogai közé ragadta a három szabványos gépjármű vontatókötélből kialakított vonókötelet és a repülőgép rögzítő fékjének feloldása után azonnal húzni kezdte a repülőt, amely néhány méter után nemcsak messziről is jól láthatóan mozgott (hiszen az újságírók a gép mellől, a meghívott VIP vendégek és támogatók azonban a terminál teraszáról szurkoltak Zsoltnak), hanem gyorsulni is kezdett a húzóerő hatására. A közel 40 méteres táv végére Zsolt már szinte hátrafelé futva haladt a repülővel a fogai között.

 A sikeres kísérletet a helyszínen jelenlévő reptéri munkatársak szó szerint forró gratulációja követte, hiszen a repülőtér meteorológiai szolgálata szerint aznap 11 órakor a levegő hőmérséklete 31 fok felett volt, a beton felszíne pedig 43,3 fokos.

A repülőgép gyári adatai szerint üresen 42,6 tonna tömeget képviselt, ehhez a belső berendezés, székezés és a gépen lévő, nem csekély üzemanyag mennyisége is hozzáadódott. A kísérlet hivatalos végeredménye szerint Sinka Zsolt 52 másodperc alatt 39,2 méter hosszon húzta el a legalább 45 tonna össztömegű repülőgépet a fogával és ezzel ebben az erőrekord kategóriában felállította a világcsúcsot. Világraszóló szép magyar siker született a Wizz Air, a Budapest Airport és a többi támogató, valamint a megjelent szurkolók segítségével, gratulálunk!

További videók itt:

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/211589

http://www.digisport.hu/video/14971

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation