A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ 2018. szeptember 7-én, a város 650 éves fennállásának tiszteletére rendezett egész hétvégés programja, a XIX. Nagykőrösi Arany-Napok keretében, a Hősök terén 750 nagykőrösi diák és helyi lakos bevonásával megdöntötte a legnagyobb létszámú dalszöveg- vagy vers-jelelés hazai tömegszerűségi rekordját, amelyet még 2015-ben állítottak fel. A résztvevők a helyszínen együtt tanulták meg Arany János: Toldi című művéből az I. ének 1. versszakának első két sorának jelelését, így övék a legnagyobb létszámmal bemutatott jelelési oktatási tevékenység rekordja is.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb létszámmal bemutatott jelelési oktatási tevékenység rekordját és a vers- vagy dalszöveg-jelelés rekordját 750 fővel

Hol?

Nagykőrösön, a Hősök terén

Mikor?

a XIX. Nagykőrösi Arany-Napok keretében 2018. szeptember 7-én délelőtt

Ki?

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ és a város diákjai

Részletek:

A rekordot megelőző napokon az eseményen részt vevő helyi diákok többször is gyakorolták a verssor jelelését, majd a rekord napján, a kísérletet megelőzően, rövid oktatás keretében valamennyi helyszínen jelenlévő is megtanulta a jeleket. A kísérletet és az oktatást Marton Orsolya jeltolmács és Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatóhelyettese vezette le.

8 óra 20 perckor érkezett meg az első diákcsoport a helyszínre, majd a folyamatosan érkező fiatalokat 8 óra 40 perckor Juhász Nándor igazította el az emlékmű emelt talapzatán állva, eközben a díszburkolatú terület két oldalán egy-egy nagyméretű monitort telepítettek, amelyen a kísérlet során megjelenítették a jelelés mozdulatait. 9 órakor Juhász Nándor köszöntő szavait és a közösen elénekelt Himnuszt követően Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere mondott néhány mondatot a diákoknak, majd megkezdődött a közös szavalás. Ennek során Cselóczki Boglárka, az Arany János Református Gimnázium tanulója előbb elszavalt egy részletet Arany János: Toldi című művének I. énekéből, majd a megjelentek közösen, fennhangon elmondták Arany János: Toldi című művéből az I. ének 1. versszakát.

 A jelelési oktatás 9 óra 08 perckor kezdődött meg. Cselóczki Boglárka szavanként mondta el a verssort, eközben Marton Orsolya jeltolmács lassan, magyarázattal kísérve elmutatta a verssorhoz tartozó jeleket, amelyeket a megjelentek utánoztak. 9 óra 14 perckor, a gyakorlást követően a megjelentek közösen eljelelték és hangosan elmondták a megtanult verssort, ezzel a rekordkísérlet rendben befejeződött. A jelelésben mindenki részt vett, aki a téren tartózkodott.

A létszám összesítése során megállapítható volt, hogy +/- 30 fő pontossággal 750 fő állította fel a legnagobb létszámú jelelési oktatási tevékenység rekordját és ugyanezen 750 fős létszámmal sikerrel döntötték meg a 2015 óta fennálló közös dal- vagy versjelelés hazai tömegszerűségi rekordját. A rekordban részt vett diákok jelenléti íveit később összesítették, amelyen 730 résztvevő diák neve szerepelt. Ez megerősítette a helyszíni létszám-megállapítás helyességét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation