Idén Magyarország rendezi a Birkózó Világbajnokságot, 2018. október 20. és 28. között Budapesten. Ebből az alkalomból a „Szabihíd” projekt keretében 2018. július 28-án délután a budapesti Szabadság-hídon a Magyar Birkózó Szövetség sportolói, közel kétszáz birkózó egyszerre „hidalt”, azaz az ismert erőnléti gyakorlatból lett kettős tömegszerűségi rekord. Egyrészt a birkózók a híd közepére, a villamosvágányokra kiterített szőnyegeken egyszerre, vezényszóra hidaltak, másrészt bemutattak egy tömeges sorgyakorlatot is, melynek során az egymás mellett álló sportolók egymás után sorban, láncszerűen estek le hídba.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

199 résztvevővel az egyszerre hidalás és 204 fővel a hídba leesési sorgyakorlat magyarországi tömegszerűségi rekordját

Hol?

Budapesten, a „Szabihíd” rendezvényen

Mikor?

2018. július 28-án

Ki?

A Magyar Birkózó Szövetség és annak 2018. évi budapesti vb szervezőbizottsága

Részletek:

A rekordkísérletet megelőzően az eseményen részt vevő birkózó egyesületek a sportolóik segítségével előkészítették a szőnyegeket a Szabadság-híd közepén, majd a sportolók birkózó sportruházatban 14 órai kezdettel felsorakoztak a szőnyegeiken, a rekordkísérlet tárgyát képező hidalás gyakorlására. 14 óra 25 perckor, a kedvezőtlenre fordult, viharveszélyes időjárásra tekintettel 156 fővel elpróbálták a 15 órai kezdettel meghirdetett rekord gyakorlatát, majd öt perccel később, 14 óra 30 perckor a szőnyegen sorban helyet foglaló birkózók elpróbálták a hídba leesés sorgyakorlatát is. A dominószerűen hátra dőlő sportolók sora ekkor 161 főből állt. Ezt 14 óra 36 perckor megismételték, ekkor újabb sportolók csatlakoztak a résztvevőkhöz és összesen 167-en mutatták be a gyakorlatot.

Az időközben kitöréssel fenyegető zivatar miatt a szervezők a kísérletet előbbre hozva 14 óra 43 perckor 173 fővel mutattak be leesést hídba, majd 14 óra 53 perckor, a Magyar Birkózó Válogatott tagjainak és a szervezők közt jelen lévő birkózóknak a csatlakozása után összesen 204 fővel állították fel a hídba leesési sorgyakorlat rekordját. 15 óra 03 perc és 15 óra 05 perc között, a zivatar kezdetét közvetlenül megelőzően összesen 199 fő mutatott be hidalást egyszerre, így az eső előtt a Szabadság-hídon a szervezők megvalósították kettős hazai rekordjukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation