A Richter Flórián Cirkusz esti, 2018-as évadjának premier, „Full adrenalin” című előadásán 2018. március 15-én a veresegyházi sátorcirkusz manézsában a DIORIOS Csoport hat artistája egyszerre, egy időben motorozott egy 4,5 méter átmérőjű gömbben. A brazil motoros akrobaták, akiket a Richter Flórián Cirkusz mint saját fellépőket szerződtetett, a „gömbön belüli motorozás” akrobatikus számban az eddigi öt fős létszámot túlszárnyalva, elsőként a világon hat motorossal mutatták be a produkciót, amelyben a manézs közepére befüggesztett, kb. 4,5 méter átmérőjű, két, széthúzható félgömbből álló gömbben motoroznak körben úgy, hogy a centrifugális erő hatására maradtak az akrobaták akár fejjel lefelé is a motorjaik nyergében, mindezt úgy, hogy az igen szűk helyen nem ütköztek össze. A műsorszám nehézségi fokát növelte, hogy az artistáknak nagyon nagy sebességgel kellett motorozniuk a gömbben a fizika törvényei miatt ahhoz, hogy pontosan kiszámítható helyen legyenek egy-egy pillanatban és csupán a másodperc töredéke állt rendelkezésre ahhoz, hogy ne ütközzenek össze, hiszen a hat motoros a gömb belső terének jelentős részét már nyugalmi állapotban is kitöltötte.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb létszámú, gömbön belüli motorozás rekordját hat fővel egy 4,4 méter átmérőjű gömbben

Hol?

Veresegyházon, a Richter Flórián Cirkusz sátorcirkuszában

Mikor?

2018. március 15-én

Ki?

a Richter Flórián Cirkusz szerződtetett brazil DIORIOS Csoportjának hat artistája

Részletek:

A Richter Flórián Cirkusz Magyarország legnagyobb utazó cirkusza. Igazgatója, Richter Flórián a Monte Carlo-i Cirkuszfesztivál Arany és Ezüst Bohóc díjas artistája, Hortobágyi-díjas cirkuszművész, aki nemcsak saját műsorszámaiban, de cirkusza minden produkciójában a tökéletességre törekszik. A „gömbön belüli motorozás” hat fővel a cirkusz idei évadjának egyik kiemelkedő száma volt, amelyet korábban ugyanezen csoport máshol csupán öt fővel mutatott be.

Az előadás kezdete előtt, 17 óra 45 perckor a cirkuszsátorban a motorok szemléjére és a gömb mérésére került sor a manézs szélén. A műsorszámra elkészített hét motorkerékpár azonos típusú, speciális gumival felszerelt, de egyébként gyári kivitelű Suzuki DR-Z 125 típusú cross motorkerékpár volt. A széthúzható két félgömb, amelyben a motorozás bemutatásra került, 4,4 +/-0,1 méter átmérőjű volt. A mutatványra a szünet után, a műsor befejezése előtti utolsó számként került sor, ekkor a DIORIOS Csoport motoros artistái, a rekordkísérlet végrehajtói, egy-egy motorkerékpárral behajtottak a porondra és az ott összeszerelt gömb alsó felében sorban elhelyezkedve, körözni kezdtek a 4,4 méter átmérőjű gömb belsejében, ezzel kezdetét vette a mutatvány és a rekordkísérlet. Az akrobaták körben haladása közben a gömböt a vízszintes síkjában fekvő felezősíkja mentén szétválasztva, a felső félgömböt, benne a köröző motorosokkal felemelték, ezzel a közönség tapsa közepette a produkció csúcspontjára értek. Eközben az akrobaták folyamatosan haladtak körbe a félgömbök szélein. A hat akrobata folyamatosan körözött a gömbben, sikerrel felállítva ezzel ennek a speciális mutatványnak, a lehető legkisebb átmérőjű gömb belsejében a lehető legnagyobb létszámban motorozóknak a létszámrekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation