Bakó András, a Osu-no Seishin Kyokushin Karate, Mediball és életmódfejlesztő Sportegyesület elnöke, szegedi sportoló sikerrel állította fel a karate technikával végrehajtott leggyorsabb deszka sorozattörés hazai rekordját. A 2018-as SZIN fesztiválon 2018. augusztus 23-án délután pontosan 3600 másodperc alatt 1209 darab, 20 cm hosszú, 15 cm széles és 23 mm vastag fenyődeszkát tört ketté.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egy óra alatt a legtöbb deszka karate technikával kettétörésének rekordját 1209 darabbal

Hol?

Szegeden, a SZIN fesztiválon

Mikor?

2018. augusztus 23-án

Ki?

Bakó András sportegyesületi elnök

Részletek:

A ketté törendő nyers fenyődeszka darabok a kísérlet napján 13 órakor került felvágásra és két szabványos EUR raklapon összesen 1292 darabot szállítottak ki a bemutató helyszínére. A karate versenyeken a deszkatörésre 30x20x2,5 cm méretű darabokat használnak a versenyzők, itt a kísérletre ennél valamivel kisebb darabokat kapott Bakó András támogatásul. A rekordkísérlet céljára Bakó András a helyszínen két darab, két fatuskóból álló állványt állított fel. A támaszték két tuskója 19 cm-re volt egymástól, a két törőállvány 30 és 38 cm magas volt a talajtól mérve.

16 órakor Bakó András megigazította a törőállványokat és felkészült a rekordkísérletre. 16 óra 05 perckor a jelen lévők közösen megszámolták és megmérték a rendelkezésre álló, összetörendő deszkákat. A deszkadarabok egységesen 20 cm hosszú, 15 cm széles és 23 mm (+/- 1 mm) vastag darabokban lettek előkészítve két raklapon. Mindkettőn 8 sorban, 4 oszlopban és 20 rétegben rendezték el a deszkákat, raklaponként 640 darabot, ezen felül még 12 darab volt az egyik halom tetejére felhelyezve. Így összesen 1292 deszka került előkészítésre a sorozattörési gyakorlat bemutatásához. 16 óra 15 perckor Vörös B. Zoltán, műsorvezető felkonferálta az eseményt, amelynek kezdetét el kellett halasztani a 16 óra 20 perckor eleredt záporeső miatt. A szervezők ekkor egy hordozható kis partysátrat hoztak a törés helyszíne, az állványok fölé, majd 16 óra 45 perckor Bakó András nyilatkozatot adott a helyi médiának.

16 óra 50 pereckor a segítők elhelyezkedtek a törőállvány mögött és mellett úgy, hogy a raklapokról a deszkákat könnyedén elérve a megfelelő sebességgel tudják a törőállványokra helyezni, illetve a kettétört lapokat minél gyorsabban el tudják távolítani a sportoló keze ügyéből, majd pontosan 16 óra 50 perckor megkezdődött a rekordkísérlet, a tanú elindította a visszaszámláló stoppert, és az eltört deszkákat 10-es csoportonként számlálták. 17 óra 51 perckor, 3600 másodperc elteltével a kísérlet rendben befejeződött. Ez alatt az idő alatt Bakó András 1209 darab deszkát tört ketté, ez valamivel kevesebb, mint 3 másodpercenkénti sikeres ütést jelentett. Valamennyi deszka az ütés hatására két fizikailag elkülönült darabra hasadt szét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation