Zimányi András, extrém sportoló, hidegterápiás rekordkísérletező az óév utolsó hetében több mint félórás sárkányrepülésre vállalkozott fürdőnadrágban és bukósisakban. A 400 méter körüli repülési magasságon fagypont alatt volt a hőmérséklet, András azonban csak tovább növelte ezzel a rekordjával hidegtűrő edzettségét.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb, fagypont körüli időjárásban, kizárólag fürdőnadrágban (és a kötelező bukósisakban) teljesített sárkányrepülés időtartamrekordját 43 perc levetkőzve töltött idővel, ebből legalább 30 percet fagypont alatti hőmérsékletű légrétegben

Hol?

a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület által üzemeltetett Hármashatárhegyi repülőtér légterében, 400 méter körüli repülési magasságban

Mikor?

2022. december 28-án 11 és 12 óra között

Ki?

Zimányi András, amatőr extrém sportoló

Részletek:

Barna Zsolt, a motoros sárkányrepülő pilótája elmondta, hogy a talajszinten mért hőmérséklethez képest 100 méterenként több mint 0,8 Celsius fokkal csökken a légtér hőmérséklete, így a repülési magasságukon még akkor is fagypont alatt volt a hőmérséklet, ha a felszínen mért érték +4 Celsius fok. A repülési sebesség 40 és 60 km/óra között volt, így Zimányi Andrásnak a hideg mellett a jelentős menetszél sebesség további hűtő hatásával is meg kellett küzdenie.

10 óra 12 perckor Barna Zsolt leszállt a jelenlévők előtti területre és gépével a várakozókhoz gurult. Ekkor a jelen lévő televíziós forgatócsoport felszerelt két akciókamerát a gép vázára, a sportoló eközben folytatta a bemelegítést és a mentális felkészülést. 10 óra 49 perckor a sárkányrepülő motorját ismét beindították és felkészültek a kísérlet végrehajtására. A külső hőmérséklet ekkor +2 Celsius fok volt, szélcsendes, napos időben. 10 óra 51 perckor Zimányi András fürdőnadrágra vetkőzött, felvette a bukósisakot és elhelyezkedett a gép utasülésében, a pilóta mögött. 10 óra 57 perckor, a füves reptéren történő, közel egy kilométeres gurulás után a pilóta és a sportoló a levegőbe emelkedett. A repülési magasságuk, a mintegy 400 méter elérésekor, 11 óra 04 perckor a felszíni hőmérséklet +3 Celsius fok volt, a sportoló ekkor az adott magasságon fagypont alatti hőmérsékleten volt. 11 óra 40 perckor, 43 perc eseménymentes repülés után, több kört leírva több száz méter magasságban a légtérben, rendben leszálltak a felszállásuk helyén, majd visszagurultak a kiindulási pozíciójukba. 11 óra 45 perckor a motort leállították, Zimányi András elhagyta a gép utasülését és felöltözött. Paksi András, a Wim Hof Method instruktora, hidegterápiás módszertani szakértő elmondta, hogy a kísérlet sikeres volt, Zimányi András egészségkárosodás nélkül teljesítette az extrém hideg terheléssel járó fizikai és mentális kihívást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation