A budapesti II. Kerületi Önkormányzat tömegszerűségi rekordot állított fel 2014. május 22-én délelőtt a polgármesteri hivatal épülete előtti parkban. Ezer iskolás gyermek a kísérlet helyszínén kapott egy, a kerület nevezetességeiről szóló albumot, amit nekik csak aznap osztottak ki (egyébként ebből a kerületi albumból, melybe matricát lehet beleragasztani, összesen 6000-et osztottak ki a helyi óvodákban, iskolákban). Ezeket a helyszínen átadott albumokat besorszámozták, és ebbe ragasztották egyszerre bele azt a matricát a jelen lévő gyerekek, amelyen a kerület címere volt ábrázolva. A közös matricaragasztáshoz a kezdő jelet a kerület polgármestere adta meg, amikor a matricás albumban lévő egyik Lackfi János verset, – amelyet egyébként a költő erre a célra írt és a Kaláka együttes megzenésített – a Kaláka tagjaival együtt a gyerekek elénekelték.

P1140610 P1140651 P1140654 P1140655

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb létszámú közös matricaragasztás rekordját 1000 fővel

Hol?

Budapesten, a II. kerületi Polgármesteri Hivatal lépcsője előtti Mechwart ligetben

Mikor?

2014. május 22-én 11 óra 23 perckor

Ki?

A kerületi önkormányzat vezetésével négy, kerületi általános iskola tanulói

Részletek:

A rekordkísérlethez a szervezők a kerület iskoláinak közreműködését kérték. A helyszínre érkező iskolások számára a sorszámozott albumok kiosztását három regisztrációs asztalnál, 30 fős segítőcsapat közreműködésével szervezték meg. A négy kerületi általános iskola tanulói 10 óra 30 perc körül érkeztek a helyszínre, az asztaloknál megkapták a sorszámozott albumot, majd elfoglalták az előzetesen kiküldött tervek szerinti helyüket a téren, a szökőkút és a hivatal lépcsője közti parkrészen, a központi virágágyás mellett, előtt és mögött. Az osztályok helyeit színes léggömbökkel megjelölt szektorok segítségével határozták meg. A kísérletről folyamatos mozgókép-felvétel készült felülnézetből egy drónra szerelt GoPro kamera segítségével. A kísérletre összesen 1200 darab, a címlapja belső oldalán sorszámozott album került előkészítésre.

11 óra 03 perckor Grillus Dániel vezetésével a rekordkísérletben résztvevő gyerekek megkezdték megtanulni, majd közösen elénekelni az erre a célra írt dalt. Eközben, 11 óra 10 perckor Ötvös Zoltán, a művelődési iroda vezetője tájékoztatta a szervezőket, hogy valamennyi tanuló elindult az iskolákból a helyszínre és a teljes létszám várhatóan 1008 és 1018 fő között kell legyen. Ezután összesítették a szervezők a három asztalon át nem adott, maradék könyvek darabszámát, majd Dr. Láng Zsolt, Budapest Főváros II. kerülete polgármestere köszöntötte a gyerekeket és elmagyarázta a közös matrica ragasztás menetét. 11 óra 22 perckor a szervezők felszólítására a kísérletben részt vevő gyerekek sorokba és oszlopokba rendeződtek a lépcső előtt, ekkor a polgármester felszólította a gyerekeket a matrica beragasztására, melyet a jelenlévő tömeg megszámolása követett. Valamennyi jelen lévő gyerek egyszerre ragasztott, majd emelte fel a feje fölé az albumot a beragasztott matricával. Mindenki egyszerre, együtt dolgozott a többiekkel, így a kísérlet alatt egyszerre és folyamatosan 1000 helyi diák vett részt a matricaragasztás rekordjának felállításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation