Az V. Szanki Méz és Meggyfesztivál keretében, a szanki Bányászparkban, illetve a jászszentlászlói úton újra bemutatták a világ leghosszabb mézesmadzagját. A négy évvel ezelőtti kezdeményezéshez hasonlóan az idén is Mára Krisztián és a halasi Hunor Mézlovagrend szervezésében, a település önkormányzatával közösen valósították meg az ötletet. Egy közel 4 km hosszú kötelet egyenletesen és megszakítás nélkül, teljes felületében bevontak mézzel egy erre a célra készített szerkezet segítségével, majd végigvitték a szentlászlói úton úgy, hogy 7-8 méterenként egy-egy személy tartotta a mézesmadzagot, amelyet az ismert magyar szólásnak megfelelően elhúztak a fesztivál látogatóinak orra előtt.

P1090059 P1090066 P1090083 P1090085 P1090088 P1090091 P1090109 P1090114

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb mézesmadzag rekordját 3,62 km hosszban

Hol?

Az V. Szanki Méz és Meggyfesztivál helyszínén és a Szank-Jászszentlászló bekötőúton

Mikor?

2013. június 28-án délután

Ki?

Szank település önkormányzata, a halasi Hunor Mézlovagrend, Mára Krisztián és a fesztivál látogatói

Részletek:

 A madzagot mézzel bevonó szerkezet S. Csontos Zoltán és Zsádorkity Tibor, szanki méhészek ötlete alapján a Tooltechnik Kft. és Törőcsik Zoltán asztalos készítette még a négy évvel ezelőtti, első rekordkísérletre. Akkor 1,9 km hosszú mézesmadzagot feszítettek ki a bekötőútra a falusiak segítségével.

 Idén is hasonlóan zajlottak az események. A mézező szerkezet mézcsapját 16 óra 15 perckor kinyitották, majd Patkós Zsolttal, Szank polgármesterével az élen húzni kezdték a madzagot, amely a szentlászlói úton, a település határát jelző táblától mintegy három kilométerre kifeszült. A madzag hosszát helyszínelési kerekes tolómérővel Turán György rendőr főtörzsőrmester mérte meg. A számlálószerkezet 3620 métert mutatott és a mérés módszeréből következő hibahatárt is figyelembe véve megállapítható volt, hogy a mézesmadzag hossza +/- 10 méter pontossággal 3,62 kilométer volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation