Németh József Venesz-díjas szakács az MNGSZ Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnöke vezetésével, a IV. Kakucsi Hagyományőrző Böllérfesztiválon, Kakucs külterületén, Kakucsringen felállították az ország legnagyobb, egyben elkészített, legnagyobb adagszámú sült vér (disznótoros egytálétel) méretrekordját.

20150123_185529 P1010215 P1010220 P1010224 P1010237 P1010262

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb mennyiségű sült vér (disznótoros egytálétel) egyszerre, egy edényben történő megfőzésének hazai rekordját 200 kg feletti mennyiséggel, 1000 adaggal

Hol?

Kakucsringen a IV. Kakucsi Hagyományőrző Böllérfesztiválon

Mikor?

2015. január 24-én délelőtt

Ki?

Németh József Venesz-díjas szakács és csapata Manger Henrik szervezésében

Részletek:

Kakucson állították fel a legnagyobb mennyiségű sült vér (disznótoros egytálétel) egyszerre, egy edényben történő megfőzésének hazai rekordját. A főzés reggel 7 órakor kezdődött, ezt megelőzően 23-án délután a hozzávalók mérlegelésére került sor, lemérték és félkész állapotban előkészítették a következő alapanyagokat:

96 liter sertésvér műanyag vödrökben, 120 kg karikára vágott vöröshagyma, majoránna, 10 liter étolaj, piros fűszerpaprika, bors, 20 kg zsír.

Kb. 1000 adagnak megfelelő mennyiségben készült az étel Németh József Venesz-díjas szakács vezetésével egy ovális serpenyőben, melynek 220 cm a hossza, 120 cm a szélessége és 40 cm mély, űrtartalma közel 920 liter. 4 gázégőfejes PB gázmelegítővel dolgoztak, majd a sült vért a fesztivál reggelén főzték készre. Előző nap a vért abálták, lesavózták, hűtötték, kockára vágták, majd a versenypálya kisegítő épületében a darabolást követően fűszerezték. A főzőedényben a hagymás alapot előkészítették, melyhez 20 kg sertészsírt, a 120 kg hagymát és paprika sűrítményt adtak hozzá. A hagymás alap előkészítésének befejező fázisaként 10 darab 5 literes üveg, üvegenként 4,2 kg lecsót adtak hozzá.

A vérdarabokat több rétegben készítették elő szabványos műanyag élelmiszeripari ládákban, egy réteg vért majoránnával, őrölt borssal és olajjal hintettek meg és így rétegezték az alapanyagot, ehhez 10 liter olajat használtak fel. A főzés végén a 290 kg kiinduló tömegnek a főzési veszteségekkel csökkentett tömege, közel 250 kg hagymás vér volt az edényben. Németh József azt nyilatkozta, hogy a 290 kg nyers össztömegű, mintegy 200-250 kg kész sült vér valóban mintegy 1000-1200 adagnak felelt meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation