A Száraz Zsolt és Molnár Ágnes által szervezett II. Nemzetközi Cheerleading Fesztiválon, az egyszerre egy helyen bemutatott tömeges cheerleading (magyarul hajrázás, vagy vezérszurkolás, pompon mozgatásával) sportgyakorlat, illetve a legtöbb résztvevővel bemutatott tömeges, 20 másodperces kunszt (speciális sportági emelés) magyar rekordját állították fel 2013. május 25-én a miskolci Generali Aréna küzdőterén. 31 sportolót emeltek egyszerre a magasba a lánycsapatok, majd pár perccel később 450-en táncoltak pomponnal egyszerre a csarnokban.

P1080371 P1080381 P1080382 P1080383 P1080384

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Egyszerre egy helyen történő cheerleading és 20 másodperces kunszt (speciális sportági emelés) tömegszerűségi rekordja

Hol?

A miskolci II. Nemzetközi Cheerleading Fesztiválon, a Generali Aréna küzdőterén

Mikor?

2013. május 25-én 15 óra 45 perc és 16 óra 10 perc között

Ki?

Száraz Zsolt és Molnár Ágnes szervezésében 31 sportoló lány emelést, 450 résztvevő pedig pompontáncot mutatott be.

Részletek:

 Tömeges cheerleading gyakorlat bemutatót szerveztek Miskolcon, a Generali Aréna belső küzdőterén, ahol egy időben 450 látogató és sportoló kézben tartott pomponnal, azonos és irányított koreográfia szerint mozgottk, mutatott be gyakorlatokat, felállítva ezzel a magyar tömeges cheerleading rekordot. Ugyanezen rendezvény keretében a fesztiválon résztvevő cheerleader sportolók egyszerre, 20 másodpercig kitartva ún. kunsztot is bemutattak. A kunszt a sportág speciális része, magyarul emelésnek hívják. Ez azt jelenti, hogy egy vagy több ember egyensúlyozva a levegőben tart egy másikat, aki nem érintkezik a talajjal, míg az őt tartók legalsó sora igen.

 A cheerleading, magyarul hajrázás, vagy vezérszurkolás modern sportág, amely a torna, az akrobatika és a pomponos tánc elemeit ötvözi, az észak-amerikai nagy sportbajnokságokban a meccsek szüneteiben, és a játékmegszakításoknál szórakoztatják a közönséget. Az Amerikából származó látványos, szórakoztató, de ugyanakkor kőkemény sportág talajakrobatikából, emelésekből, tánctechnikából és szurkolásból áll. Magyarországon jelenleg kb. 40 ilyen csapat létezik, de népszerűségének köszönhetően ez a szám folyamatosan emelkedik. A sportág szakmai összefogásáért a Magyar Amerika Futball Szövetség Cheerleading Bizottsága a felelős. Az I. Nemzetközi Cheerleading Fesztivál volt az első olyan hazai rendezvény, ahol mintegy 250 sportoló részvételével végre a magyar nagyközönség és a média is megismerhette, hogy milyen sok tehetséges fiatal űzi ezt a sportágat. Az idei II., kétnapos fesztivál idejére, 2013. május 24-25-én az ország minden területéről érkeztek szurkolólány-csapatok. A miskolci helyi média közreműködésével, célirányosan a város összes általános és középiskolájának bevonásával szervezték meg a tömegszerűségi rekordot. A helyszínen felállított színpadon a két fő szervező irányította a tömeget, amelyet a nap folyamán folyamatosan toboroztak a helyi rádió segítségével. A kettős hazai cheerleading tömegszerűségi rekordkísérletre (pompontánc, emelés) több mint félezren voltak kíváncsiak.

Az első kísérletben részt vevők, az emelési bemutatót végrehajtó cheerleader lánycsapatok 15 óra 45 perckor a műsorvezető felszólítására felsorakoztak a színpad előtt és felkészültek az emelési gyakorlat bemutatására, majd 15 óra 49 perckor a műsorvezető megadta a jelet a legalább 20 másodpercig tartó emelési bemutató megtartására. A csapatok tagjai a magasba emelték azokat a csapattársaikat, akik nem érintkeztek a talajjal, csupán társaikon állva mutatták be a gyakorlatot. 31 sportolót számoltak össze a gyakorlat 20 másodperce alatt, akik csupán társaikon állva tartották magukat a magasban. 15 óra 55 perckor az emelési gyakorlatot a tömeges pompontánc bemutató követte. Ekkor 21 oszlopban és átlagosan 17 sorban helyezkedtek el a jelen lévők, akiket a terem hátsó részében 8 sorban és 12 oszlopban egy közel 100 fős csapat és a színpadon a bemutatót tartó 6 sportoló egészített ki. 16óra 02 perckor, a műsorvezető felszólítását követően kezdetét vette a lánycsapatok és a rendezvény látogatóinak közös pompontánc bemutatója, amely 16 óra 07 perckor rendben befejeződött. A részt vevők számára 450 fő körüli létszám-becslés adódott +/- 20 fő hibahatárral, így a kísérlet öt perce alatt egyszerre és folyamatosan mintegy 450 fő vett részt az egyszerre egy helyen történő cheerleading (magyarul hajrázás, vagy vezérszurkolás, pompon mozgatásával) sportgyakorlat rekordjának felállításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation