Mészáros Csaba érdemérmes mesterszakács a pécsi Mr. Remy Gyros büfét üzemelteti négy éve, jó törzsvendégkörrel. A mesterszakács 2016. december 17-én reggel illetve délelőtt elkészítette az ország legnagyobb gyros tálját, amelyhez alapanyagként kb. 40 kg tanyasi csirkecombot, 5 liter tzatziki öntetet, 2 kg lila hagymát használt fel. 1 kg grill sajtot töltött 30 darab pitába, 2 kg paradicsomot, 1 kg uborkát, 10 fej jégsalátát és 15 kg házi chips burgonyát készített mellé, és külön egy erre a célra gyártott, kb. 1,25×1,25 méteres tálon feltálalta húsz, erre az eseményre meghívott sportoló részére.

20161217_093527 20161217_095205 20161217_105553 20161217_105625 20161217_110331(0) 20161217_111306 20161217_111313 20161217_111529

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az ország legnagyobb gyrosát 54 kg össztömeggel

Hol?

A pécsi Mr. Remy Gyros büfében

Mikor?

2016. december 17-én

Ki?

Mészáros Csaba érdemérmes mesterszakács

Részletek:

Mészáros Csaba a húson kívül minden hozzávalót, azaz a zöldséget, a krumplicsipszet, a salátát, a hagymát, az uborkát és a paradicsomot, valamint az 5 liternyi tzatziki mártást a kísérlet napján reggel, frissen készítette el, a nagy mennyiségű, közel 40 kg hús előző napról elősütve került átsütésre a büfé hátsó részében felállított sütőtárcsán.

8 óra 40 perckor megkezdték a hagyma tisztítását és szeletelését, majd 8 óra 49 perckor a burgonyacsipsz kisütését. Ezt követően az előkészített fatál méretét lemérték, a belső mérete 81×118 cm volt. 9 óra 25 perckor sor került az első adag kisült burgonya mérésére, majd 9 óra 30 perckor az elősütött hús első adagjának készre sütése kezdődött meg a sütőtárcsán, és megkezdték a piták előkészítését is.

A pita kisütése kontaktgrill segítségével 9 óra 50 perckor kezdődött meg, az utolsó adag hús sütésére 10 óra 37 perckor került sor. Eközben folyamatosan megmérték a már előkészített kész anyagokat: 3,682 kg krumplit, 6,376 kg salátát, 5,094 kg paradicsomot, 2,916 kg uborkát, 1,882 kg hagymát, 2,986 kg sajtos pitát.

Összesen 25,898 kg húst és 5,066 kg öntetet használtak fel a legnagyobb gyros-tál összeállításához. 10 óra 50 perckor a tálra halmozott ételre rákerült az öntet és díszítésként némi olivabogyó, majd pontban 11 órakor kivitték a teraszra a fatálat, rajta az 53,9 kg össztömegű gyros-szal. Mészáros Csaba 11 óra 05 perckor megkezdte a tálalást, a fatálból tányérokra szedte az ételt és a délelőtt folyamán folytatta az óriás gyros szétosztását. A gyrost megkóstoló sportolók egybehangzóan nyilatkozták, hogy az elkészült étel ízletes és mindenben megfelel a Mr. Remy Gyros büfé közkedvelt és minőségi gyrosa követelményeinek. Ezzel a 81 x 118 centiméter méretű, fatálon szervírozott, 54 kg össztömegű, egybefüggő étellel Mészáros Csaba elkészítette az ország legnagyobb gyrosát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation