Az immár többszörös magyar rekorder Lükő Péter vezette főzőcsapat ismét kitett magáért. A XIII. Bükkszentkereszti Gombanapok keretében közel 400 kg gomba, 150 kg füstölt kolbász, 150 liter tejföl és mintegy 1500 liter víz felhasználásával az ország legnagyobb gombalevesét, egy óriás bükki tótos gombalevest főztek meg a rendezvény vasárnapjának délelőttjén egyetlen edényben. A közel ötezer adagos gombalevest a rendezvény látogatói fogyasztották el. A háromezer literes üstben a hatalmas leves mintegy 1900 kg alapanyagból és 1500 liter vízből állt. Az egyszerre elkészített legnagyobb gombaleves rekordjához a gombát, amelyet a Biofungi Kft., mint támogató adott részben aprítva, 1 kg csomagokba csomagolva – hűtve tárolták a helyszínen felállított hűtőkocsiban a főzés kezdetéig. A kétféle gombát és a hántolt árpát is tartalmazó levest a rendezvény helyszínén felállított, a helyi gasztronómiai rekordkísérletek céljaira készített, korábban már kipróbált edényben főzték meg.

20161009_05030220161009_03270320161009_052318 20161009_064450 20161009_074055 20161009_085957 20161009_095021 20161009_135150

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egyszerre egy edényben elkészített legtöbb, azaz legnagyobb méretű gombaleves rekordját 400 kg gomba alapanyaggal és mintegy két és fél tonna össztömeggel

Hol?

A bükkszentkereszti 3 szintes parkolóban a középső szinten

Mikor?

A XIII. Bükkszentkereszti Gombanapok vasárnapján, 2016. október 9-én

Ki?

A Lükő Péter vezette önkormányzati főzőcsapat

Részletek:

A helyszínen hajnali 2 órakor kezdték meg az előkészítő munkát a tűzgyújtással és a laskagomba aprításával. A rekord mennyiségű étel receptje a hagyományos helyi bükki tótos gombaleves, amely a gomba mellett hántolt árpát és füstölt kolbászt is tartalmaz. Az előző napon két támogatótól összesen 150 kg füstölt kolbászt kaptak, azokat karikára aprították és ez is előkészítésre került leponyvázva a főzőedény mellett, amely megegyezett az idei év március 10-én megrendezett töltött káposzta rekordkísérlet során használt edénnyel.

4 óra 05 perckor 54 kg zsírt öntöttek az edénybe és 4 óra 15 perckor parázzsal aláfűtöttek. Ugyanekkor készültek el a laskagomba aprításával, majd 4 óra 25 perckor a már megolvadt zsírba öntötték a főzéshez a hűtőkocsiból előkészített, 20 kg-os egységcsomagba csomagolt, tisztított, aprított vöröshagymát. 4 óra 35 perckor a leszemlézett és négyesével egységcsomagolt csiperkegombát tartalmazó kartonok kerültek kirakodásra, az edény mellé összesen 75 ládát, azaz pontosan 300 kg csiperkét készítettek ki. 5 óra 15 perckor 6 kg aprított fokhagymát tettek az edénybe, majd 5 óra 20 perckor megkezdték az aprított gomba beleöntését is. A település konyháján előre beáztatott 40 kg hántolt árpa is ekkor érkezett. 5 óra 55 perckor a közel 400 kg gomba az edénybe került. A laska aprítási vesztesége kb. 10 kg-ra volt becsülhető. 6 óra 10 perckor a szervezők a helyszínre szállították a település konyháján elkészített rántást, amely az elmondásuk szerint 30 kg lisztből, mintegy 20 kg étolajból és 105 liter vízből állt. A rántást a kóstolása után az étel készítői további 5 kg lepirított liszt és 4 liter olaj felhasználásával besűrítették, így annak össztömege mintegy 160 kg volt. Ezután egy-egy kg borssal, őrölt pirospaprikával és némi babérlevéllel fűszerezték a készülő levest.

6 óra 20 perckor megkezdték az edény vízzel feltöltését, összesen mintegy 1500 liter vizet vezettek a két, a helyszínre kiszállított, egyenként 1-1 köbméteres ivóvíztartályból egy-egy locsolótömlővel az edénybe. A víz betöltését követően, 7 óra 40 perckor a levesbe öntötték a karikára vágott kolbászt és a beáztatott hántolt árpát, majd többszöri kóstolás után összesen mintegy 15 kg sót adtak a készülő gombaleveshez. 8 óra 45 perckor hozzáadták a rántást is. Egyenletes keverés mellett 9 órakor megkezdték az összesen 155 kg tejföl beleöntését, amellyel 9 óra 25 perckor végeztek. 9 óra 51 perckor Lükő Péter, a kísérlet vezetője, Kun Krisztián szakáccsal közösen, többszöri kóstolás után késznek nyilvánította a gombalevest. A leves mintegy 980 kg szárazanyag tartalommal, közel 2,5 tonna tömeggel állt a rendezvény közönségének rendelkezésére. Ekkor már csak a hőn tartást biztosította az alatta lévő parázs. Az edényben lévő leves össztérfogatát ekkor számítással meghatározták. A leves felszíne 12 cm-re volt az edény peremétől, így az edény mintegy 2950 literes űrtartalmából mintegy 510 liter hiányzott, azaz a leves legalább 2400 liter mennyiségű volt. 10 óra 15 perckor a rendezvény színpadán köszöntő beszédére került sor, ezzel egyidőben többen gratuláltak Lükő Péternek. Ugyanekkor az elkészült étel képfelvételekkel történő dokumentálása is megtörtént. Az előzetes számítások szerint, a főzési veszteséget figyelembe véve mintegy 2400 liter elkészült leves volt az edényben.

10 óra 35 perckor az első, sorban álló látogatók megkapták az adagjukat és megkóstolták az ételt. Egybehangzóan nyilatkozták, hogy az ízletes, fogyasztásra alkalmas és nem különbözik a helyiek által háznál készülő tótos gombalevestől, így a legnagyobb mennyiségű, egyszerre, egy edényben megfőzött gombaleves rekordját 400 kg gomba alapanyaggal, mintegy 2,5 tonna kész össztömeggel sikerült Bükkszentkereszt településnek felállítania.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation