Szabó Zoltán majosházi termelő egy 5 hektáros intenzív almaültetvényen gazdálkodik. A másfél éves, fiatal, Red Jonaprince fajtájú almaültetvényén az erre a fajtára jellemző, nagyméretű, akár fél kilónál is nagyobb termések között az átlagos gyümölcs tömeg fél kilogramm körül van. Közel egy hónapja Szabó Zoltán alkalmazottja fedezte fel a rekord gyanús méretű almát, amely már akkor sokkal nagyobb volt, mint a többi gyümölcs az ültetvény fáin. Egyik reggel fedezték fel, hogy ez a nagyméretű Red Jonaprince fajtájú alma leesett a fáról. Az óriás almát ekkor 90 dekásra becsülték.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb alma rekordját 0,9 kg tömeggel

Hol?

Szabó Zoltán majosházi ültetvényén

Mikor?

2020. szeptember 29-én

Ki?

Szabó Zoltán almatermelő

Részletek:

Az almát a termelő hűtőházából átvitték a közeli élelmiszerboltba, ahol a szemle és a tömeg pontos mérése megtörtént. Az alma tömegének meghatározására az élelmiszerüzlet két, hitelesített árumérő mérlegét – egy elektronikus digitális kínai gyártmányút és egy mechanikus súlyserpenyős amerikai gyártmányú mutatós mérleget – alkalmaztak.

Az első mérés során egy CAS Corp. gyártmányú, digitális mérleg 0,892 és 0,894 kg közötti értéket mutatott. A mérés ellenőrzésére az üzletben található amerikai gyártmányú, 20 kg méréshatárú súlyserpenyős mechanikus mérlegen is megmérték az almát, amely itt 0,9 kg tömegű volt. Ezzel a kettős méréssel – a mérés pontosságát és lehetséges hibáit is figyelemeb véve – megállapítható volt, hogy az ország legnagyobb tömegű almája legalább 0,89 kg, legfeljebb 0,9 kg tömegű, +/- 0,02 kg pontossággal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation