Őszy-Tóth Gábriel könyvsorozatot állított össze magyar híres és/vagy közéleti személyek ételreceptjeiről. A könyvsorozat legújabb tagja, a „Hírességek süteményei” című könyve a napokban jelent meg. A kötetben az élet különböző területeiről 62 kiválóság, bajnok szerepel kedvenc sütijének receptjével, a süteményekhez 30 borász ajánlja borait. A könyv népszerűsítéséhez kapcsolódóan egyedülálló, rekordkísérlettel egybekötött rendezvényt szerveztek Zila László mestercukrásszal 2013. november 22-én a Symbol Budapestben. A „Hírességek süti- és borkóstoló fesztiválja” című eseményen a vendégek 62 féle süteményt 62 féle borral kóstolhattak meg. A legnagyobb választékú és legnagyobb darabszámú falatkákkal bemutatott „sütemény-bor összekóstolás” során 10200 falat süti és ugyanennyi korty bor állt rendelkezésre, amelyet a rendezvény alatt elfogyaszthatott a közönség. A mennyiségi rekord célja a könyv ismertetésén kívül a Zila Kávéház által gyártott, szabadalommal védett szilikonformák népszerűsítése is volt, amelyek segítségével került legyártásra a 62 fajta süteményfalat jó része.
Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?
A legnagyobb darabszámú és legtöbb fajtájú süteményfalatokkal megrendezett sütemény- és borkóstoló rekordját
Hol?
A Symbol Budapestben
Mikor?
2013. november 22-én este
Ki?
Őszy-Tóth Gábriel újságíró és Zila László mestercukrász
Részletek:
A rekordkísérlet célja a könyv ismertetésén kívül a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Étterem által gyártott, szabadalommal védett ételkészítő szilikonformák népszerűsítése is volt, amelyek segítségével került előzetesen legyártásra a 62 fajta, közel 10 ezer darab süteményfalat jelentős része. A legnagyobb mennyiségű és fajtájú kóstolófalatokkal megvalósított „összekóstolás” szabályaihoz tartozott, hogy a kóstolásra kínált sütemények méretének az 5x5x5 cm méretű, képzeletbeli kockán belül kellett lennie, de legalább akkorának, hogy az egyedi ízek világosan értékelhetőek legyenek akár a laikus számára is. A falatok tömege 20 és 60 g közé esett, amelyet a helyszínre történő kiszállítás előtt ellenőriztek. A kóstolásra kínált bor mennyisége legfeljebb2 cl lehetett. A kísérlet során az elfogyasztásra felkínált kóstoló falatok darabszáma és a sütemény fajták nevei is jegyzőkönyvezésre került.
Előző napon, 21-én pénteken a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Étterem cukrászműhelyében a készítés alatt lévő sütemények szemléjére került sor. A különböző fajta süteményekből 4×4 cm méretű kóstoló kockák kerültek legyártásra és jellemzően 7 vagy 8 sorban és 10 oszlopban elrendezve. A sütemények méretét és tömegét ezt követően mintavételes méréssel határozták meg. A sütemények kiszállítására másnap, azaz 22-én került sor.
A rendezvényre előre elkészített sütemények elsöprő többsége délben rendben megérkezett a Symbol Budapest bejáratához és készen állt a rendezvényt megelőző filmforgatásra, amelynek során Sinka Zsolt erőművész, többszörös rekorder a fogával elhúzta a süteményekkel megrakott tehergépkocsit a Symbol Budapest bejárata előtt a Bécsi úton. Sinka Zsolt egymás után két alkalommal, mindkét irányba egyszer-egyszer, mintegy 20-30 méter hosszon húzta csak a fogával a megrakott tehergépkocsit.
Az erőbemutatót követően került sor a sütemények kirakodására a Symbol Budapest Olasz termébe, ahol a tálaláshoz az előkészítés zajlott. A több mint 60 féle süteményt vendéglátóipari szakiskolás tanulók segítségével hordták ki a rendezvényközpont területén létesített 30 borász kóstoltató asztalához az este folyamán.
16 órakor a helyszínre érkezett Zila László mestercukrász egy másik kistehergépkocsival, amelyben a hűtést nem igénylő süteményeket hozták a rendezvényre. 16 óra 20 perc és 18 óra 10 perc között ezeket a süteményeket hordták be az előkészítés helyszínére, eközben a rendezvény a pincehelyiségben megtartott megnyitóval a kezdetét vette. 16 óra 57 perckor Őszy-Tóth Gábriel, újságíró, a rekordkísérlet szervezője köszöntő szavaival megnyitotta az eseményt. Elmondta, hogy a süteményekhez 280 kg Rama margarint használtak fel, amelyet a Rama gyártója, mint fő támogató bocsátott rendelkezésre a kísérlet céljára. Elmondta azt is, hogy a könyvének tartalmát, a 62 fajta süteményt a való életben is bemutatja, le lehet valamennyit kóstolni a hozzá illő borral, és ez az összekóstolási esemény egyedülálló a hazai gasztronómia történetében. A bevezető után elhangzott, hogy a rekordkísérlet tárgya a legtöbb fajta, egyben a legnagyobb darabszámú sütemény-falat felkínálása és kóstoltatása egyetlen helyen, egy rendezvény alatt, amely rekordot 62 fajtával és 10 ezer darabbal szeretnék az este folyamán felállítani. Ezt követően Sinka Zsolt felajánlotta azt a pólóingjét árverésre, amelyben a repülőgép foggal történő húzásának világrekordját felállította. Az árverés bevételét a folyó év december 6-án a budapesti repülőtérre tervezett újabb rekordkísérletére nézőként vendégül látandó hátrányos helyzetű gyermeke megsegítésére ajánlotta fel. Ez után Zila László mestercukrász, a rekordkísérlet megvalósítója ismertette a kóstoló falatok jellemzőit és elmondta, hogy az elmúlt négy napban az üzemében 12 cukrász és 16 tanuló készítette a süteményeket a saját találmánya, a Zila szilikon forma segítségével. 18 óra 15 perc és 21 óra 30 perc között folyamatosan kerültek beszállításra a különböző fajta hűtött sütemények, amelyek jellemzően szabályos téglalap alakzatban, sorban és oszlopban elrendezve, többnyire hetvenes vagy nyolcvanas blokkokban voltak előkészítve a cukrászkaréjokban. A Symbol Budapest Olasz termébe beérkező karéjok tartalmát egyenként megszámolták és a számlálás végeredménye, amelyet 22 óra 30 perckor összegeztek, az alábbi volt:
Abaúji kincsesbánya: 150; Amerikai pite: 104; Brownie egyszerűen: 216; Cirfandli: 168; Concerto: 254; Créme brulée: 116; Csoki szuflé fekete-erdei gyümölccsel: 394; Csúsztatott palacsinta: 175; Darázsfészek: 102; Diós torta: 150; Édesanyám gezemicéje: 150; Édesanyám Imelda-tálja: 150; Édesanyám zserbója: 240; Édesmama almás pitéje: 95; Esterházy-torta: 240; Feketeerdő torta: 145; Felvidéki szelet: 109; Flódni: 187; Francia csokimousse: 140; Zserbó: 144; Joghurtos gyümölcstorta: 220; Gyümölcsös linzertorta: 140; Gyümölcsös paleotorta: 140; Gyümölcsrizs: 80; Habos almás-diós linzer: 226; Hamis dobostorta: 168; Házi gesztenyepüré: 149; Házi sárgabaracklekváros piskóta: 140; Káposztás béles: 255; Kardinális: 94; Felhőcske: 205; Madártej: 144; Szomolyai fekete cseresznyés húzogatós rétes: 241; Mákos-szilvás gombóc: 166; Mami Ferdinánd tekercse: 100; Mangós rizs: 150; Mennyei eledel: 150; Narancstorta: 150; Női szeszély: 163; Orosz krémtorta: 300; Öreganyám túrós rétese: 303; Torta Dulce de leche: 80; Panna cotta: 80; Puncsos minyon: 174; Raffaello torta: 150; Rebarbarás créme brulée: 39; Sacher-torta: 150; Somlói galuska: 150; Szarvasgombás étcsokoládé-bonbon: 181; Szilvás csokitorta: 211; Domonyvölgyi szilvalekváros hájas tészta: 185; Tiramisu: 150; Túrós-barackos szelet: 240; Túróval töltött fánk: 150; Uraji krémes: 150; Nagymama süteménye jegeskávéval: 180; Vaníliás-csokis-karamellás fagylalt: 160; Vargabéles: 374; Vivi-féle áfonyás-túrós pity-puty: 138; Zebraörvény meggyes-csokis öntettel: 150 darab, összesen 10205 darab.
Sinka Zsolt pedig a nap folyamán a helyszínen valamennyi felkínált süteményt és édességet megkóstolta és szerinte az édességek között nem volt egyforma. A kísérlet tehát a több mint tízezer darab sütemény-falat felkínálásával és egyben 60 fajta, Őszy-Tóth Gábriel: Hírességek süteményei című könyvében szereplő édesség bemutatásával sikeres volt. Őszy-Tóth Gábriel a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Étterem közreműködésével, Symbol Budapest támogatásával felállította a legnagyobb darabszámú és legtöbb fajtájú süteményfalatokkal megrendezett sütemény- és borkóstoló magyar rekordját.