A debreceni Virágkarneválon a helyi és meghívott néptáncosok vezetésével több száz fő táncolta együtt, egyszerre a Mikepércsi Csárdást, megdöntve a 2009-ben felállított rekordot.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

326 résztvevővel a legnagyobb létszámban együtt eltáncolt Mikepércsi Csárdás tömegszerűségi rekordját

Hol?

Debrecenben a Nagytemplom előtt

Mikor?

2018. augusztus 17-én, a Virágkarneválon

Ki?

Szondy Réka szervezésében a 326 néptáncos

Részletek:

A Mikepércsi Csárdás az országszerte ismert Debreceni Népi Együttes műsorának igen kedvelt, Debrecenben és környékén nagy népszerűségnek örvendő tánca volt. A Debreceni Népi Együttes egyik vezetője – Béres András – a tánc koreográfiáját saját gyűjtése alapján, a tánccsoport lelkes fiataljainak közreműködésével készítette el. A tánc évtizedeken át volt nyitószáma a Népi Együttes műsorainak, majd egy időre feledésbe merült. Mikepércsen azonban újra „felfedezték” az alkotást, ami mára a település egyik jelképévé vált. Béres András gyűjtő munkájának köszönhetően maradt fenn ez az igen jellegzetes, szép tánc. A néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, a néptánc-koreográfusra születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeztek tisztelői. Több mint húsz település táncosai vettek részt a különleges produkcióban. A tömeges csárdást helyszíni táncszakértő minősítette. A táncteret kordonnal és több biztonsági őrrel zárták le a pontos létszám megállapíthatósága végett.

A táncban részt venni szándékozók előzetes feliratkozása már 15 órát megelőzően megkezdődött, majd 16 órakor kettesével megkezdték beengedni a lekerített tánctérre a táncosokat, akiket egyenként számoltak meg. A számolás eredménye egységesen 326 főt adott. 16 óra 20 perckor a táncosok bemutatták a Mikepércsi Csárdást, amely 16 óra 24 perckor fejeztek be és amelyet 16 óra 26 perc és 16 óra 30 perc között megismételtek. A tánc befejezését követően a zárt területről kilépéskor ismét megszámolták a táncosokat, akik valóban 326-an voltak. és megállapították azt is, hogy a tánc ideje alatt valamennyien kivétel nélkül folyamatosan táncoltak, mindenben megfelelve a csárdás tánc követelményeinek. A tánc ideje alatt a helyszínt biztosító biztonsági személyzet gondoskodott arról, hogy a táncteret senki ne hagyja el és nem léphessen a kordonon belülre.

A táncot követően Jágerné Béres Zsuzsanna (táncszakértő, az ő édesapja volt Béres András néprajzkutató, aki a Mikepércsi Csárdás koreográfiáját megalkotta) azt nyilatkozta, hogy az eltáncolt csárdás mindkét esetben kétséget kizárólag a Mikepércsi Csárdás volt. A regisztrációs ívek összesítése után megállapították, hogy a legfiatalabb táncos a tépei 8 éves Békési Nimród, a legidősebb a hajdúdorogi 74 éves Kiss János volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation