Reinhofer Balázs, a „Fűrész Mánia” szerveződés vezetője, a bodaszőlői amatőr láncfűrészes találkozó keretein belül felállította az egy időben, egy helyen a legtöbb ember által végzett, láncfűrésszel történő farönk darabolás magyar rekordját. Egyidőben 50 férfi és 1 női favágó dolgozott a rönkökkel.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Az egyidejű láncfűrészes darabolás hazai tömegszerűségi 50 férfi és 1 női résztvevővel

Hol?

a bodaszőlői amatőr láncfűrészes találkozón

Mikor?

2023. július 15-én

Ki?

Reinhofer Balázs, a „Fűrész Mánia” szerveződés vezetője és Harangi Imre

Részletek:

A találkozó délelőttjén az EBSZ (Erdészeti Biztonsági Szabályzat) szerinti egyéni védőfelszereléssel (arc-, szem- és hallásvédelem, vágásbiztos nadrág és bakancs) ellátott és egymástól biztonsági távolságra (legalább 2 m) álló emberek egy adott jelre egyszerre láncfűrésszel egy-egy farönköt kettévágtak. Ezt a rönköt előre odakészítették a biztonsági távolság szerint a helyszínen a földre. A vágás nagyjából 15-20 másodpercig tartott. A védőfelszereléseket és a biztonsági távolságot a szervezők előzetesen ellenőrizték, a résztvevőkkel egy előzetes regisztrációs lapot és felelősségvállalási nyilatkozatot is kitöltettek. A kísérletről képfelvételeket és filmfelvételeket, valamint légi felvételt (drónfelvételt) is készítettek.

A szervezők és a találkozó résztvevői 10 óra 20 perctől kezdve gyülekeztek a tisztáson, ahol a találkozó versenyeire a faanyagokat korábban előkészítették. 10 óra 25 perckor a darabolásra „U” alakban, félkörívben elrendezett rönkök számolására került sor. Az „U” szárait alkotó 39 darabon kívül az „U” belsejében két sorban további 12 rönk került előkészítésre, egymástól legalább 2 méter távolságra. Az aprítandó rönkök vastagsága 20-25 cm volt. Ekkor a két szervező, Reinhofer Balázs és Harangi Imre a darabolási rekordban részt vevők számára eligazítást tartott, ezt követően 10 óra 40 perckor a rönkök mögött elhelyezkedve pozíciópróbát tartottak. Reinhofer Balázs és Harangi Imre 10 óra 53 perckor kiadták az utasítást az elhelyezkedésre és a felkészülésre, ekkor 46 fő volt jelen a tisztáson az üzemképes láncfűrészeikkel. 10 óra 57 perckor valamennyi résztvevő megjelent a helyszínen a rönkök mögött, a felsorakozás során minden rönk mögé egy résztvevő állt be, majd a fűrészek motorjának indítása következett. 10 óra 59 perckor Reinhofer Balázs kiadta a vezényszót a rönkök darabolására, ezt követően néhány másodperc alatt mind az 51, fűrésszel dolgozó jelen lévő személy átvágta a rönkjét. Ezzel a kísérlet rendben és sikerrel befejeződött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation