Both Ferenc, PlusTvNews Kft. társtulajdonosa, ügyvezető igazgatója 2021. október 6-án bemutatta a legnagyobb életpálya filmgyűjteményt, Magyarország Videós Arcképcsarnokát. A cég munkatársai 14693 portréfilmet gyártottak, elkészítve a legnagyobb hazai ún. „oral history” (elbeszélt történelem, kortörténet dokumentum) filmgyűjteményt.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legtöbb személyes életutat tartalmazó portréfilm elkészítésének és bemutatásának gyűjteményes rekordját 14693 filmmel.

Hol?

Budapesten, a PlusTvNews Kft. stúdiójában

Mikor?

2010 és 2021. október 6. között

Ki?

Both Ferenc és a PlusTvNews Kft.

Részletek:

A munkát 2010-ben kezdték el és a mai napig készítik a filmeket. A https://www.videoportre.com címen elérhető weboldalunkon keresztül, jelszavas belépővel lehet hozzáférni a zárt online rendszerükhöz, ahol minden film elérhető. Képernyőnként 12 film választható ki, így a teljes állomány 1236 oldalt tartalmaz. A szolgáltatásra a „vimeo pro” rendszert használják, a tárolt filmek utómunka nélkül készültek, a riportalanyok azonnal meg tudták nézni a róluk készült filmet, közvetlenül a felvétel után. A riportokat szekciónként, diszkréten veszik fel, hibázás esetén azonnal helyben újraveszik a problémás mondatokat, részeket. Kötött tematika szerint, egységes szerkezetben készültek, készülnek a riportok, amelyekről abc sorrendbe rendezve, pdf formátumban elérhető egy lista a weboldalon. Az állomány összesen mintegy 5387 órányi filmanyagot jelent, ez egy 109 TB adatméretű archívum, ez az állomány saját háttértároló merevlemezeken, offline módon kerül megőrzésre.

A filmgyűjtemény 1920×1080 pixel felbontású, 16:9 képarányú full HD videóanyag, amely a weboldalon kisebb, 320×240 pixel felbontásban, vízjelezve tekinthető meg. A riportalany a nagyfelbontású film egy másolata mellett kap egy tanúsítványt és egy emléklapot is arról, hogy mikor járt a stúdióban a forgatáson.

Ez a sajátos tematikájú filmgyűjtemény legalább 14693 személyes riportfilmet tartalmaz. Ezt támasztja alá az is, hogy a kisfelbontású filmeket tartalmazó két darab HDD-vel megegyező adattároló került 2016-ban letétbe a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalban, erről a 004570 számú önkéntes műnyilvántartásba vételi tanúsítvány elérhető a gyűjtemény weboldalán a jogi információk menüpontja alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation