Gábris Jenő hobbikertész 11 éve termeszt karalábét, a korábbi években már volt 5 kg körüli tömegű karalábéja. Az idei tavasszal ún. „Gigant” fajtájú magból márciusban ültetett karalábét, amelyet 2023. október 19-én vettek ki a termőföldből. A zöldség majdnem 10 kg-os volt, letisztítva, konyhakész állapotban 8,32 kg volt a tömege.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb karalábé méretrekordját 9,95 kg teljes tömeggel, 8,32 kg konyhakész tömeggel és 26 cm átmérővel

Hol?

Tatabányán

Mikor?

2023. nyarán

Ki?

Gábris Jenő és családja

Részletek:

Gábris Jenő és családja tavasszal a lakásban egy cserépben, szobahőmérsékleten nevelte a palántákat, majd májusban kiültették a kertjükbe, a lakóház mögötti területre. A növény nem kapott tápszert, azonban gondosan locsolta a család valamennyi tagja, beleértve gyermekét, a kettő éves kisfiút is. Az idei sok csapadék és locsolás után a nyár közepén észlelték, hogy a karalábék a szokásosnál nagyobbak, egyet közülük augusztusban kivettek a földből, lemérték és az 4,5 kg-os volt. A legnagyobb méretűre megnövőt azonban október közepéig a földben hagyták.

Az óriás karalábét 2023. október 19-én a helyszínre hívott újságírók jelenlétében emelték ki a földből és ezt követően mérlegelték le.

9 óra 46 perckor, a sajtó képviselőinek megérkezése után, a tatabányai önkormányzat munkatársainak jelenlétében kiemelték a földből a karalábét, amelyet a kerti csapnál lemostak és az első mérésre ebben az állapotában a lakás konyhájába vitték, ahol két méréssel is megmérték a zöldség teljes tömegét, amely +/- 50 gramm pontossággal 9,95 kg volt. Ezután letisztították a karalábét és a kereskedelemben szokásos, tiszta, levelek nélküli, gyökértelenített állapotában újra a mérlegre helyezték. A karalábé tömege ebben az állapotban 8,32 kg volt. Ezt követően a közel gömb formájú zöldség körfogatát mérték meg, amely 82 cm volt, ebből számítással 26 cm átmérő adódott, amelyet a határoló síkok vetítési módszerével egy újabb méréssel megerősítettek. A helyszíni mérés és szemle során a jelenlévők kétséget kizáróan megállapították, hogy a legnagyobb hazai karalábé 26 cm átmérőjű, a tömege 8,32 kg, ezzel Gábris Jenő sikerrel állította fel a legnagyobb karalábé magyar rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation