2022. december 23-án az örkényi katolikus templom előtti téren felállításra került az a körülbelül 1,6 m magas, kézzel horgolt angyal figura, amelyet Fülöp Brigitta örkényi kézműves saját kezűleg készített. A fémrudakból és fémhálóból készült tartóra függesztett horgolt angyal közel hússzorosa a közismert karácsonyi, kézzel horgolt, kikeményített ajándéktárgynak.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb kézzel horgolt karácsonyi angyalforma rekordját 1 méter átmérővel és 1,6 méteres magassággal

Hol?

Az örkényi katolikus templom előtti téren

Mikor?

2022. december 23. és 2023 január 7. között

Ki?

Fülöp Brigitta, örkényi horgoláskészítő

Részletek:

Fülöp Brigitta 2022 október 10. körül kezdte el készíteni ezt a horgolt alkotást és november elején készült el vele. A horgolt angyalfigurát egy korábbi alkotás fémhálóvázára építette fel. Az anyaga gyapjúfonal, és ugyanazzal a horgolási technikával készült, bár vastagabb fonalból, mint a megszokott méretű ilyen ajándéktárgyak. A mérete miatt azonban nem utólagosan került kitömésre a fej, hanem itt egy labda köré került felhorgolásra, az angyal testét pedig egy korábban horgolt húsvéti tojásnak szolgáló váz alkotta.

Fülöp Brigitta hobbiszerűen foglalkozik horgolt angyalok készítésével, a legkisebb, 3 cm-es méretűtől kezdve a rekorder méretig több alkotása is van. Ennek köszönhető ismertsége a településen, így a város alpolgármestere, Malata Zsolt is segítette a karácsonyi alkotói akcióját. A kész mű a helyi katolikus templom előtti téren közszemlére kihelyezésre került a karácsonyi időszakban.

A horgolt angyalfigura a szárnyaktól és a glóriájától eltekintve forgástest alakú volt, legnagyobb magassága 1,56 és 1,61 méter közötti adatot adott, a legnagyobb átmérőjét összehasonlító módszerrel pontosan 1 méterben határozták meg. A fej és a külön készített és hozzá erősített glória átmérője egyaránt 40 cm volt, a szárny fesztávolsága 96 cm. Az alkotás minden része – eltekintve a fém rudakon alapuló fémháló váztól – kizárólag fonalból, horgolással készült, ezzel mindenben megfelelt a megszokott méretű horgolt angyal készítési körülményeinek és tulajdonságainak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation