A 2013. évi budapesti Duna Plaza Csokoládéfesztiválon a bevásárlóközpontban bemutatták a közönségnek a legnagyobb, grillázsból készült ehető alkotás rekordját. A hatalmas, ehető csemege egy kb. 150 kg grillázs össztömegű, élethű és életnagyságú Nissan Leaf villanyautót formázó kompozíció volt, amely nagyobb külső méretet képviselt, mint a korábbi rekord, amelyet több évvel ezelőtt mutattak be a budapesti UKBA kiállításon.

leaf

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb grillázs alkotás hazai méretrekordja

Hol?

A Duna Plaza Csokoládéfesztiválon, a bevásárlóközpont földszintjén

Mikor?

2013. május 24-én estétől május 26-án 19 óráig

Ki?

Starlight Rendezvény és Marketing Kft. szervezésében a Nissan Sales CEE Kft. és Rimóczi László, Valkó Gyula szobrász vázszerkezete alapján

Részletek:

A kísérletet a Nissan Sales CEE Kft. támogatta, amely ki is állította a helyszínen a grillázs szobor mintájául szolgáló, valódi autót is. Az édességből készült Nissan Leaf autófigura mérésére a rendezvény keretében került sor, majd az autót alkotó csemegét a hazai Nissan képviselet jótékonysági céllal ki is osztotta a hátrányos helyzetű gyermekek között. A vázszerkezetre épített autót alkotó grillázst a kiosztás alatt lemérték, majd a grillázs elfogyását követően bejelentették a mért adatokat. A rekordot az alkotás legnagyobb geometriai kiterjedésének méretei adták meg, amely 4 méter feletti méretével nagyobb volt, mint a korábbi grillázstorta-rekord.

 Az 1:1 arányú autó-makettet a csokoládé vásárt megelőző héten készítették el Rimóczi László műhelyében, a grillázsnak mindenben megfelelő alapanyagokból és technológiával. Tudomásunk szerint ez a legnagyobb, élethűen megformázott, életnagyságú és ehető édességből készült autó-makett Magyarországon. A művet a fesztivál zárónapján a Nissan Sales CEE Kft. ingyenesen a fóti gyermekváros és a fesztivál gyermek-közönsége számára ajánlotta fel. A mérés és bemutatás után a grillázsból készített Nissan Leaf autót, a mellette kiállított valódi Leaf villanyautó előtt feldarabolva kiosztották, a csemegéből tehát a Valódi Nissan Leaf mellett bárki vihetett kóstolót.

Rimóczi László rekordkísérletező, a Magyar Grillázs Szövetség elnöke, az autómakettet készítő cukrászmester elmondta, hogy a Valkó Gyula által előzetesen elkészített hungarocell vázszerkezetre május első felében több rétegben mintegy 200 kg össztömegű grillázst dolgozott fel, ezzel borítva a vázat és mintegy karosszériaként kialakítva a Nissan Leaf villanyautó jellegzetes dizájnnal rendelkező formáját. Az autó élethű cukor-másához a geometriai adatokat és a képeket a Nissan Leaf egyetlen hazai kereskedése, a Nissan Gablini munkatársai bocsátották a szervezők, a szobrász és a cukrász rendelkezésére. A vázzal együtt mintegy 400 kg tömegű grillázs-makettet a rendezvény nyitását megelőző napon, az esti órákban kézi targoncával állították be a bevásárlóközpont vendégterébe, a főbejárati mozgólépcsők mellé a földszintre, ahol kézi erővel emelték fel az ideiglenes színpadra, amelyen az alkotás egy falapokból készült, 461×188 centiméteres alaplemezen helyezkedett el. Május 26-án 16 óra 45 perckor Takács Nikolas segítségével a rendezvény közönsége előtt az alkotás külső, legnagyobb geometriai kiterjedéseit lemérték. A kész mű mérete 448x188x135 centiméter volt, +/- 2 centiméter pontossággal. A mérést követően a mellette elhelyezett valódi Nissan Leaf villanyautó méreteivel összehasonlítva az autó gyári adataihoz képest (4450x1770x1550 mm) az eltérés minimális és a Nissan Leaf márkájú villanyautó még a laikus számára is felismerhető volt a grillázs-alkotásban. 17 óra 06 perckor az autóknál megjelent tömeg előtt Ilias Teofil műsorvezető egy élelmiszeripari klopfolóval feltörte a grillázs-réteget, amely a vázat borította és megkezdődött a vázról a karosszéria lefejtése és a grillázs-lapok és törmelék kiosztása. A lefejtett grillázst összesen 77 részletben, kitárázott műanyagtálcákon mérlegre helyezve, mérték le, ez 152 kg volt, +/- 5 kg pontossággal. A makett bontását és a mérést 18 óra 50 perckor befejezték. A makett vázán a bontás után visszamaradt grillázs-darabok és az egyéb veszteségek összesen mintegy 20kg tömegűre voltak becsülhetők, így megállapítható volt, hogy a legnagyobb grillázs-alkotás rekordját mintegy 170 kg tömeggel és 448 centiméter legnagyobb kiterjedéssel sikerült megdönteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation