Hajdúdorogon 2018. június 4-én, szerdán a helyi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a helyi iskolás és óvodás gyerekekből összeálló 700 fős, saját készítésű hangszeres zenekarával sikerrel megdöntötte a legnagyobb létszámú, hétköznapi tárgyakból készített hangszerekkel bemutatott közös zenélés létszámrekordját, amelyet több mint egy évvel ezelőtt szintén ők állítottak fel.

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb létszámú, hétköznapi tárgyakból saját kezűleg készített hangszerekkel bemutatott közös zenélés magyarországi létszámrekordját 700 fővel

Hol?

A hajdúdorogi Városi Strandfürdő füvesített szabad területén, a kempingben

Mikor?

2018. június 4-én

Ki?

A Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Részletek:

Az iskola pedagógusai idén kezdeményezték, hogy iskolájukban szervezzék meg újra a közös zenélést egy hagyományőrző rekordkísérlettel. A „kacatzenekar” újabb rekordkísérletére 2018. június 4-én 15 órától került sor, az iskolán kívüli helyi szereplők bevonásával és közreműködésével. Több mint félezer gyermek zenélt együtt, így kétszáz diákkal felülmúlták a 2017. március 31-én, a Magyar Diáksport Szövetség támogatásával felállított rekordjukat. A közös zenélést Krucó József tanár a színpadról moderálta, az előadott mű az „Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő” című népdal volt.

15 óra 05 perckor a színpadon Nagy Ilona, a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója köszöntő szavait követően Csige Tamásnak, Hajdúdorog város polgármesterének köszöntője hangzott el, majd 15 óra 20 perckor egy közös próba zajlott a színpad előtt álló iskolások közreműködésével, akikhez az időközben beérkező óvodás csoportok is csatlakoztak. 15 óra 25 perckor Krucó József irányításával kétszer előadták az „Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő” című dalt, a közös éneket jellemzően ütős hangszerekkel kísérte a „kacatzenekar”. Az előadás során megszámolásra kerültek a zenélésben résztvevők. A színpadon a 23 zenészt a színpad előtt 17 oszlopban, oszloponként 30-60 fős sorokban elhelyezkedő iskolásokat az oldalt álló óvodások 140 fő körüli csoportja egészítette ki. Több csoportra bontva, egyenként számolták meg a zenélőket, akinek az összlétszáma +/- 50 fő hibahatárral összesen 730 személyt adott. 15 óra 31 percig bezárólag a közel 730 fős zenekar többször előadta a népdalt, amely jól felismerhető volt. Az előadás során szinte valamennyi, megszámolt jelen lévő közreműködött, a zenélésben csupán egy 5% körülire becsülhető csapat nem vett részt, így alakult ki a végső, 700 fős létszám.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation