A KézenFogva Alapítvány esélyegyenlőségi rendezvényén, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban 2013. május 17-én az OTP Bank Nyrt. által támogatott és a Proper Kft. által szervezett eseményen a leghosszabb ideig tartó, megszakítás nélkül kerekesszékkel történő körversenyzést mutatták be azok az önkéntesek, akik legalább egy teljes kört hajtottak a kerekesszékkel a futóverseny pályán. A 951 vállalkozó 1089 kört teljesítve közel 460 kilométert tett meg a szolidaritás jegyében a rekord 12 óra és 4 perce alatt.

P1070968 P1070971 P1070975 P1070978 P1070985 P1070991 P1080005 P1080012

 

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A leghosszabb ideig tartó, megszakítás nélküli, kerekesszékkel történő körversenyzés

Hol?

Budapesten, a Margitszigeti Atlétikai Centrum futóverseny pályáján

Mikor?

2013. május 17-én 7 órától 19 óra 04 percig

Ki?

A KézenFogva Alapítvány és az általuk az akcióba bevont 951 önkéntes versenyző

Részletek:

 A KézenFogva Alapítvány szervezésében, az OTP Bank Nyrt. támogatásával 2013. május 17-én reggel 7 órától az esélyegyenlőség problémájára történő figyelem-felhívási kampány keretében több mozgássérült és egészséges sportoló, valamint a kísérletben a helyszínen közreműködők segítségével 12 órás, maratoni váltó körversenyt rendeztek. A sajátos sportesemény célja az volt, hogy kerekesszékkel a lehető legtöbb kört, minél több résztvevővel, minél nagyobb összesített távolságot tegyenek meg a fél nap alatt. A maratoni csoportos váltó rekordok általános szabályai szerint köröztek versenyszerűen a sporttelep futópályáján a résztvevők, körönként kb. 420 métert megtéve. Az esemény során rögzítették a rekord felállításában közreműködő, kerekező sportolók létszámát, az egyénenkénti és az összesített megtett távot.

A rekord felállítására 10 kerekesszéket helyeztek ki a futópálya belső oldala mellett felállított eredmény-összesítő sátorhoz, amelyeket az abc betűivel megjelöltek. Minden székhez egy segítő volt hozzárendelve, ők gondoskodtak arról, hogy a körözés és a váltás a versenyzők között, illetve a székekben folyamatos legyen. A rekordkísérlet helyszínére bárki bejöhetett, a kísérlet nyílt és nyilvános volt. Az eseményre érkezők, a körözésben részt venni szándékozók az atlétikai centrum bejáratánál felállított regisztrációs sátorban iratkozhattak fel. Ők négy számjegyű, folyamatosan emelkedő sorszámú rajtszámot kaptak, amelyek alapján rögzítették az általuk megtett távot.

6 óra 55 perckor a kísérlet kezdő résztvevői a futópálya mellett felállított adatrögzítő sátornál lévő, az OTP Bank Nyrt. reklámját viselő felfújható reklámkapunál gyülekeztek, ők jellemzően a KézenFogva Alapítvány önkéntesei, középiskolások voltak, majd 7 óra 00 perckor Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezető igazgatója elindította az első három kerekesszékes versenyzőt és megnyitotta az eseményt. 10 óra 04 perckor a labdarúgó pálya szélén felállított szabadtéri ideiglenes színpadon Till Attila műsorvezető ünnepélyesen is megnyitotta az esélyegyenlőségi napot, majd Herczeg Anita mondott köszöntő beszédet. Az esemény során változékony, hűvös, mérsékelten szeles, váltakozó, részben esős tavaszi időjárás volt, azonban mindvégig zavartalanul folyt a körözés a futópályán. 18 óra 58 perckor Till Attila műsorvezető minden jelenlévőt felhívott egy utolsó, közös kör teljesítésére, amelyet a jelen lévők a kerekesszékkel haladók mellett részben gyalog, velük együtt teljesítettek. A teljesített körök számát, a részvevők létszámát és a legördült kilométer távolságot a szervezők 19 óra 10 perckor összesítették. Ezek szerint a 951 részt vevő, kerekesszékkel legalább egy teljes kört haladó versenyző 1089 kört tett meg, ez a 420 méteres átlagos körhosszt figyelembe véve 457,38 kilométer számított hossznak felelt meg. A KézenFogva Alapítvány ezekkel az adatokkal állította fel a körözésben részt vett vállalkozókkal közösen a leghosszabb ideig tartó, megszakítás nélkül kerekesszékkel történő körversenyzés 724 perces magyarországi rekordját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation