A Duna mentén élők egyik hagyományos étele, az úgynevezett egeres cipó a házi kenyérsütéshez kapcsolódik. A kenyérsütésnél a gyermekek számára egy kis, zsemle méretű kenyeret is szokás volt készíteni a Duna menti falvakban. Ezekbe a kis cipókba kolbászt dugtak, így az egérlyukhoz hasonló lett a cipó, innen származik az elnevezés. A kísérlet tárgya, a legnagyobb egeres cipó is ennek megfelelően, hagyományosan készült, azaz elektromos energia használata nélkül, helyi fateknőben kézzel dagasztva és sárból tapasztott, fatüzelésű búbos kemencében kisütve. A hiteles hagyományos készítési körülményeket a dunaszentbenedeki tájház biztosította, a legnagyobb méretű ilyen kenyér sütése a tájház kb. 80 éves, sártapasztott kemencéjében történt.

P1140864 P1140874 P1140911 P1140928 P1140951 P1140962

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

A legnagyobb méretű, hagyományosan sütött, kolbásszal töltött, ún. egeres cipó hazai rekordját 22 kg tömeggel és 118x36x12 centiméter mérettel

Hol?

A dunaszentbenedeki tájházban

Mikor?

2014. június 8-án 5 órától 11 óráig

Ki?

Kovács Miklós szakács, a rekordkísérlet vezetője és Bukros Miklós sütőmester

Részletek:

 A „Benedeki Lángosünnep” elnevezésű települési rendezvényen a legnagyobb méretű, egybefüggően elkészített és kisütött ún. „Duna menti egeres cipó” rekordját Kovács Miklós állította fel segítőivel. A kísérlet során egy közel 1,2×0,4 méter méretű, mintegy 22 kg tömegű ún. egeres cipó készült el, a cipó tésztája 15 kg lisztből, fél kg élesztőből, 1 kg sóból, 1 kg cukorból, 3 kg tejfölből, 3-4 kg burgonyából, 6-7 szál vékony kolbászból állt. A lisztet, sót, tejfölt, burgonyát összekeverték egy dagasztó teknőben, az élesztőt a burgonya főzővizében a cukorral együtt felfuttatták, majd összekeverték a liszttel, és dagasztották. A kész tésztát kelni hagyták, addig felkarikázták a kolbászt, a megkel tésztába beledolgozták a kolbászkarikákat és így is hagyták kelni egy kicsit, majd egy 1,2×0,4 méteres tepsiben kisütötték az előmelegített kemencében.

 Bukros Miklós sütőmester a tüzet 3 óra 30 perc körül gyújtotta be és a tésztakészítés kezdetére a kemence kellően bemelegedett. 5 óra 10 perckor Kovács Miklós szakács, a rekordkísérlet szervezője és vezetője megkezdte a cipó tésztájának bekeverését. A cipó dagasztását a konyhahelyiségben, a kemence mellett 5 óra 20 perckor kezdték meg, folyamatosan némi tejet adagolva a megfelelő állag eléréséhez. 5 óra 35 perckor lemérték a cipóba kerülő kolbászt. A négy pár Hartai füstölt csemegekolbász együttes tömege 4,8 kg volt. A kolbászt 5 óra 40 perckor felszeletelték. Ez volt az egyetlen mozzanat, amelyben eltért a készítés módja a hagyományostól, mert az óriás cipót fel kívánták szeletelni és amennyiben egész szálként dugták volna a kolbászt a kenyértésztába, akkor nem lehetett volna biztosítani, hogy a kenyér bármely részéből vágva a kóstolót, legyen benne kolbász. Ezért a felkarikázott kolbászt egyenletesen próbálták elosztani a tésztában. 6 óra 05 perckor a megkelt tésztát kiborították a teknőből és megkezdődött a nyújtás. Ekkor a felkarikázott kolbász egy részét bedolgozták a tésztába, majd 6 óra 10 perckor, a második átgyúrást követően további kolbászmennyiséget kevertek a tésztába. A megmaradt kolbászt lemérték, 1,6 kg nem került felhasználásra, így a cipóban mintegy 3,2 kg kolbász volt. 6 óra 22 perckor a megkelt cipó tetejét megkenték zsírral és a kemencébe tették. A sütés 6 óra 25 perckor kezdődött meg.

 A megsült kenyeret 8 óra 25 perckor vették ki a kemencéből, majd 8 óra 30 perckor megkezdték a kéreg takarítását. A hagyományos kenyérsütéshez szükségszerűen hozzátartozik, hogy a kenyér kérgének legfelső rétege elszenesedik, ezt késsel és drótkefével szokás eltávolítani. A tisztítása közben mintegy 2,5 kg elszenesedett kéregréteget távolítottak el róla. A kenyér fizikailag egybefüggő, egyetlen nagyméretű vekniként sült meg, ezután a kenyeret a belső szerkezetének jobb hűlése és a mérhetőség miatt 5 darabra vágták fel. Az öt darabot egyenként lemérték, a mérés eredményeként a kész egeres cipó össztömege 22,75 kg lett. Ebből a tisztítási veszteség miatt közelítőleg 25 kg kisütött tömeg és a szeletelést követő további tisztítás miatt 22 kg kiosztási tömeg volt meghatározható. A kísérlet 11 órakor rendben véget ért, a felszeletelt kenyeret kiosztották a rendezvény vendégei között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation