Sinka Zsolt magyar erőrekorder újabb, egyéni erőrekordot állított fel 2013. február 23-án, szombaton a Parlament előtt Budapesten. Zsolt most egy magyar gyártású, Ikarus 187V típusú csuklós autóbuszt húzott el a fogával. Ezzel megdöntötte a foggal történő közúti gépkocsi-húzás hazai rekordját, amelyet 2011. novemberében Budapesten a Hó-Show kiállításon állított fel saját maga közel 19,7 tonnával.

DSC_0445 DSC_0455 DSC_0458 DSC_0459 DSC_0460 DSC_0529 P1060944

Milyen rekordot állított fel vagy döntött meg?

Közúti jármű elhúzása foggal

Hol?

Budapesten, a Kossuth téren a Parlament előtt

Mikor?

2013. február 23-án 11 órától 11 óra 40-ig

Ki?

Sinka Zsolt többszörös magyar rekorder

Részletek:

Az utasokkal terhelt autóbusz elhúzására a busz elején a lökhárító levehető takarólemeze alatt, a bal oldalon a gyárilag kialakított vonószem-furatba betekert vonószembe sodrott, nagy teherbírású vontatókötelet akasztottak, amelynek két szára által alkotott hurokrésznél foggal megragadható. A húzásra röviddel 11 óra után került sor.

10 órakor a helyszínre állították a MDD-721 frsz., Ikarus 101.87V típusú, légkondicionált háromtengelyes tolócsuklós városi autóbuszt, melynek forgalmi engedély szerinti menetkész öntömege 16370 kg, a szállítható utasok száma 122 fő. A járműben helyet foglalt Bérczi Tamás, a BKV Zrt. gépkocsivezetője. Nyilatkozata szerint testtömege 77 kg, +/- 2 kg pontossággal. A jármű 300 liter üzemanyaggal teljesen feltöltve állt rendelkezésre. A foggal elhúzandó jármű teljes tömege a feltöltési tömegekből számolva +/- 50 kg pontossággal 16,7 tonna volt. A helyszínen kedvezőtlen körülmények mutatkoztak. A külső hőmérséklet +5 Celsius fok volt, záporeső esett, emiatt az útfelület nedves, vizes állapotban volt. Az úttesten a megálló víz miatt jól láthatóak voltak azok a mélyedések, amelyek a turistabuszok tengelyterhelésének hatására alakultak ki és amelyek nehezítették az ezekbe a kis gödrökbe beálló autóbusz-kerekek kimozdítását nyugalmi helyzetükből.

11 óra 20 perckor a kellő terhelés biztosítására megkezdődött az utasok felszállása az autóbuszra az első ajtón át, ahol mindenki bediktálta a saját test-tömegét legjobb tudomása szerint. A felszálló 44 személy összesen 3,35 tonna tömeggel növelte az autóbusz tömegét.

11 óra 31 perckor Sinka Zsolt a fogai közé szorította a vontatókötelet. A foggal húzás folyamatában az erőátadásra kizárólag a fogaival kifejtett szorítóerő szolgált, a kísérletben nem használt semmilyen, a szájába illeszthető betétet. A húzási kísérletekre 11 óra 32 perc és 11 óra 37 perc között négy alkalommal került sor. Sinka Zsolt mindegyik alkalommal húzni kezdte a fogaival és a kezével a kötelet, amellyel sikerült megmozdítania az autóbuszt. A vizes talaj miatt azonban többször elcsúszott. Ennek ellenére a busz két alkalommal is egyenletes sebességgel kezdett haladni az erő hatására, ekkor Sinka Zsolt a két esetben mintegy 2 méteres távon csupán a fogain  keresztül hatott erővel a kötélre, a vontatókötelet elengedte a kezeivel. A kísérlet ezen a kb. 2 méter távon sikerült, Sinka Zsolt képes volt csak a fogával mozgatni a 20,1 tonna tömegű közúti terhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post Navigation